Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå... ...Lars Björk, spelman och forkörare från Sunnanäng. På måndag är det dags för Dalarna Femumd forkörarförening att sela hästarna igen.

Annons

Häromdagen hade tidningen ett reportage om Systerstugan i Tällberg. Tyvärr smög sig ett par fel in i artikeln. Stugan byggdes 1941 av missionsförsamlingens medlemmar som bodde i byarna kring Tällberg. I dag hyr Svenska kyrkan stugan av Leksands missionsförsamling.

Var går färden den här gången?

- Vi startar i Tufsingdalen i Norge och går till Röros marknad. Det är en tur på en och en halv dag.

Hur många ekipage är ni i år?

- 15 hästar och cirka 30 personer. Hälften från Norge och hälften från Sverige och jämn fördelning mellan kvinnor och män. Det är lite av vår styrka i den här föreningen.

Varför går ni inte från Falun till Röros som förra året?

- Vädret spelar en enorm roll. Vi har ingen möjlighet att ta oss över Siljan i år. Dessutom kräver en så lång tur en hel del planering och insatser. Den tar trots allt 18 dagar.

Kommer ni någonsin att göra om den turen?

- Ja, det hoppas jag verkligen! Den första resan från Falun till Röros var en drömresa. Men vi är också fria att prova andra rutter. Nästa år har vi planer på att starta i Västerdalarna och gå mot Röros.

Första målet i år är Röros marknad - vad väntar där?

- Vi kommer framför allt att sälja våra populära alster; boken, filmen och skivan.

Sedan bär det av till Älvdalen?

- Ja, det är en tur på 25 mil som kommer att ta åtta-nio dagar. På vägen dit kommer vi bland annat att medverka på byfest i Elgå, gudstjänst i Storsäterns fjällkapell och stor baluns i Åsens bystuga. Till Älvdalen kommer vi den 28 februari.

Tröttnar du aldrig på de här resorna?

- Jag hade faktiskt tänkt att stanna hemma i år, men när ljuset börjar komma tillbaka och det är den här perioden så känner man dragningskraften. Det är som medicin för kroppen och själen att vara ute i skogen med hästar. Det är ett härligt liv!

Rätt om Systerstugan

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons