Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där... Lars Helsing, s,

Annons

Hur känns det att ta över efter Göran Lindelöf?
- Ja, det kom ju hastigt på. Det var tragiskt att han gick bort i så ung ålder. Vi har känt varandra i nio år och kom väldigt bra överens.


Hur länge har du suttit med i byggnadsnämnden?
- Jag kom in 1995.


Hur kom det sig att du blev ledamot i nämnden?
- Jag har alltid varit intresserad av byggnader och kartor. Inför valet 1994 så blev jag nominerad av Metallfackets socialdemokratiska förening och på den vägen är det.


Det finns inga bilder på dig i NLT:s arkiv. Du har varit en "doldis"?
- Ja, det har bara blivit så.


Vad har du för bakgrund?
- Jag är född och uppväxt i Fredriksberg. När jag muckade från lumpen 1972 så hade fabriken i Fredriksberg stängts. Jag hamnade då på plåtverkstan på dåvarande Asea i Ludvika. Det var inte meningen att jag skulle bli kvar där men nu har jag varit på plåtverkstan i 31 år och blir förmodligen kvar där.


Vad gör du annars till vardags?
- Jag har lite fackliga och politiska uppdrag. Jag har suttit i styrelsen för verkstadsklubben vid ABB sedan 1996 och så är jag ordförande i Metalls s-förening. Så det går en hel del kvällar...


Hinner du med något annat?
- Nej... Jag har lite fler uppdrag också. Jag sitter med i arbetarekommunens styrelse och i LO-fackens styrelse, i begravningsbyrån Fonus styrelse i Ludvika samt i valberedningarna för Metalls avdelning 100 och Konsum i Ludvika. De senaste två åren har jag jobbat halvtid på expeditionen hos verkstadsklubben men det uppdraget släpper jag nu när jag gått in som ordförande i byggnadsnämnden. Jag kommer dock att sitta kvar i verkstadsklubbens gruppstyrelse på plåtverkstan.


Vilket är det roligaste beslutet du hittills varit med om att fatta i byggnadsnämnden?
- Roligaste? Det är väl när vi får bevilja bygglov som till exempel nybyggena på Laggarudden och Magnussons (Lars-Erik) bygge ute i Gräsberg.


Och det tråkigaste beslutet?
- Svårt att säga. Kanske när vi beviljade rivningslov för pensionärsbostäder i Ludvika för några år sedan. Det är mycket roligare när det byggs nytt.


Slutligen: Det ärendet drömmer du om ska komma upp på byggnadsnämndens bord:
- Det var svårt. Men det vore roligt om befolkningen börjar öka så vi får bevilja många nya bygglov plus att det blir något bygge på Brända tomten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons