Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

hallå där Jonas Röjås, ...

Annons

äddningschef från Falun som nyss kommit hem från Småland, där han deltagit i kampen mot översvämningarna.
- Det har varit förhållandevis lite skador på miljö och egendom. Det var heller inte någon person som skadades. Det har gått bra.

Hur känns det att vara hemma?

- Det har varit lärorikt men det är skönt att vara hemma.

När kom ni hem?

- Vi kom hem i förrgår och var där i fjorton dagar. Däremellan hade vi fyra dagars ledigt. Vi jobbade med räddningstjänsterna i Malmö och Göteborg så vi fick avlösningar. Det känns roligt att de vände sig till de stora städerna och till oss i Dalamitt.

Vad var värst?

- Den första tiden var det jobbigt att få alla organisationer att samordna sig. Det rörde sig om 300-400 man som skulle samarbeta samtidigt som det var enorma mängder vatten som rörde sig. Alla var tvungna att hitta sina roller. Det var tufft. Man diskuterade att spränga broarna i Ljungby för att de inte skulle haverera och slå ned mot energiverket. Det var kulmen på översvämningarna. Efter det fick vi rutiner.

Hur var det med smålänningarna? Surade de?

- Nej. De flesta var väldigt positiva trots vattnet. Alla gjorde verkligen allt. Det var väldigt få som gnällde över att deras egendom skadats eller att allt var kommunens fel. Folk jobbade på allt vad de orkade.

Vilka likheter finns det med översvämningarna i Falun?

- Det var förhöjda vattennivåer och liknande typer av samhällsfunktioner som var hotade: Avlopps-, energi- och vattenverk, men där stannar likheterna. Det var mycket värre i Småland.

Vad ska du göra i helgen?

- Tillbringa tid med familjen och ta en tur ut på lugna Siljan.

Så du har inte fått nog av vatten då?

- Nej, inte på det viset. Det blir nog en lång kanottur på Siljan tror jag - det ska bli väldigt skönt.

ANNA RUNNBERG GULLBERG

Mer läsning

Annons