Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

Annons

Hur känns det att bege sig till riksdagen?

- Det känns ju spännande, men jag försöker sköta mina uppgifter i Falun också så gott det går. Under en kortare tid är det möjligt att göra båda delarna.

- Jag har sagt till lönekontoret att de ska plocka bort mina fasta arvoden i Falun under den tid jag är i riksdagen.

Har du vikarierat i riksdagen tidigare?

- Ja år 1998, det var sex veckor, det blir ungefär samma tid nu också.

Vilka uppgifter kommer du att ha under vikariatet?

- Jag kommer att bevaka frågor inom socialutskottets område. Jag har inte gått igenom ännu om jag ska göra någon egen prioritering.

- Jag kommer bland annat att jobba med alkoholskatten och med införselreglerna av alkohol. Alkoholen är den enskilt viktigaste faktorn för de sociala kostnaderna. Man får prioritera, man kan inte bedriva så många frågor under sex veckor.

- Alkoholen är bland annat kopplad till våld mot kvinnor och en anledning till många barns utslagning i skolan. De som jobbar med sociala frågor ser att det är så.

- Direkt kommer jag att jobba med budgeten och budgetfrågor, för socialutskottets område, under de närmaste veckorna. Det är en massa detaljer som jag inte hunnit sätta mig in i.

Vad är partiets viktigaste fråga just nu?

- Klimatfrågan är den viktigaste. Andra partier pratar om tillväxt för att vi ska kunna bygga ett välfärdssamhälle, men det är ointressant om inte de grundläggande förutsättningarna för liv finns.

Tror du att intresset för miljöfrågorna och ert parti kommer att öka med tanke på den senaste tidens uppmärksammade fågeldöd?

- Jag vet inte, men jag tycker att det är synd om det är miljökatastrofer som ska göra att folk engagerar sig i miljöfrågor, det är lite väl sent. Det blir ändå ett ökande intresse för frågorna och partiet på sikt. De här är de viktigaste frågorna vi har.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons