Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där?

Annons

Den 22 april blev det fel vad gäller lönerna i Falu kommun. Så här ska det vara:

Hur många ledarhundsförare finns det i Dalarna?

- Nio stycken.

Det låter inte som så många?

- Det krävs ganska mycket av hundföraren för att få ha ledarhund. Man ska ha bra orienteringsförmåga och vara bra rehabiliterad. Man måste kunna ta ansvar för hunden.

Vilka problem möter man som ledarhundsförare ute i samhället?

- När man vill komma in på till exempel restauranger eller gym så får man ofta höra att det inte går, eftersom det kan komma någon allergiker.

- Folk är mer uppmärksamma på allergiker och deras problem i dag, men i bland får jag en känsla av att restaurangägarna skyller på allergikerna bara för att de själva inte vill ha hunden där.

- Det är inte allergikerna vi är sura på, utan på dem som utnämner sig till allergikernas företrädare. Det finns alltid lösningar i en situation där en ledarhund och en allergiker vistas i samma lokal.

Hur kan man åtgärda det här?

- Man arbetar just nu på en ny lag mot diskriminering av funktionshindrade, och vi vill få in i lagen att restaurangägare måste låta hunden komma in.

Varför är det viktigt med ledarhund?

- Man känner sig mer självständig och fri. När jag fick hunden blev det mycket bättre än med käpp. Man får ett annat rörelseschema och blir säkrare.

Rättelse om löner i Falu kommun

Födda år -88 42 kr/tim

-87 47 kr/tim

-86 52 kr/tim

Handledare vid sommarskolan får 60 kronor i timmen.

De ungdomar som väljer att studera på kommunens sommarskola får ingen lön. De får enbart fri lunch och fri tillgång till sommarskolans alla resurser.

MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons