Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

Annons

Hur jobbar du med miljöfrågor?

- Det sker på minst två plan, dels i det dagliga jobbet som bonde, dels som ordförande och talesman för Naturskyddsföreningen i Dalarna. Att jag uppmärksammats beror nog på mitt dubbla engagemang. Jag försöker leva som jag lär.

Hur då?

- Vi har i familjen beslutat att gården ska övergå till ekologisk odling, vilket betyder att vi överger både kemikalier och handelsgödsel. Hela processen ska vara klar 2007.

Hur hinner du med föreningsjobbet?

- Genom att delegera uppdrag till duktiga styrelsekamrater och till vårt kansli i Mora. Sedan försöker jag själv agera som debattör i olika sammanhang. Föreningens åsikter tas på allvar.

Hur började ditt engagemang?

- Genom att Naturskyddsföreningen anmälde mig för hänsyslös skogsavverkning! Året var 1986 och jag blev fruktansvärd upprörd över vad jag upplevde som okunskap. Men jag blev medlem i föreningen och har arbetat lokalt under flera år. Nu är jag länsordförande sedan tre år tillbaka!

Får ni något uträttat?

- Ja, det tycker jag. Vi är framför allt en opinionsbildare. Vi har både regeringens och riksdagems öra genom att vi koncentrerar oss på frågor som rör skog, jordbruk, kemikalier, avfall och klimat. Vi tas ibland på så stort allvar att vi tros vara en myndighet. Jag upplever att vi påverkar utvecklingen. Personligen tycker jag att Naturskyddsföreningen bättre bejakar framtiden än bonderörelsen, LRF. Böndernas politik går oftast ut på att säga nej till alla förslag!

Vilken är den viktigaste framtidsfrågan?

- Det går inte att peka ut en enda fråga. Håller vi oss till Dalarna är landsbygdsutvecklingen oerhört viktig. Vi måste gemenmsamt skapa förutsättningar för ett hållbart samhälle.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons