Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

hallå där

Annons

- Det finns utlåning av cd-skivor, filmer, bärbara datorer och tv-spel. Vi har ett samarbete med biblioteket så att barnen och ungdomarna kan få låna böcker. Vi har mycket pyssel och olika sorters aktivitetsmaterial. Nu har vi fått ett tonårsrum där det finns datorer och Internet, så patienterna kan hålla kontakten med kompisar om de ligger här länge. Det kan vara en hjälp att piggna till. För de som är lite piggare finns en liten gymnastiksal, där man kan spela basket och innebandy.

Vad händer nu på lekterapin?

- Vi har aldrig några långsiktiga planer, vi får lösa det dag för dag. Vi jobbar inte mycket med teman. Det beror helt på patienterna, vi vet inte hur många patienter det kommer i morgon och hur länge de ska stanna. Vi har patienter från 0-18 år och vi försöker täcka upp allas behov och intressen. Vi försöker att göra det lättare för barnen.

Vad är det som är roligast med att jobba som lekterapeut?

- Det roligaste är att man får hitta på mycket, man måste vara fantasifull. En annan sak som är roligt med mitt jobb är att jag får träffa många människor.

Vad är tanken med lekterapin?

- Det viktigaste med lekterapin är att man ska utgå från det friska hos barnen och ge möjlighet till utveckling genom lek. Vi försöker prata med barnen och höra vad de tycker om att göra hemma, sedan försöker vi ge dem möjlighet att göra det här också. En annan viktig sak är att mamma och pappa ska få lite avlastning, att barnen kan göra något själva i lekrummet. Inga prover och undersökningar ska ske i lekrummet, barnen ska ha en frizon där.

- Vi vet inte exakt när lekterapin startade men vi tror runt 70-talet.

CAROLINE FAHLÉN

Mer läsning

Annons