Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

Annons

Vad behövs för att man ska kunna övningsköra och ta körkort?

- Först och främst behöver du vara fyllda 16 år, sedan behöver du ett körkortstillstånd. Det kan man söka genom sin trafikskola, eller på egen hand.

Hur lång tid tar det att ta körkort?

- Har man kört en del innan man skriver in sig kan man ta det på två månader, det beror lite på hur det går med utbildningen och hur lång väntetid det är till uppkörningen. Har man riktigt bråttom kan man gå en intensivkurs på ungefär en månad. man kan ju också gå som man vill, tar man en lektion i veckan kan det ta upp till ett år.

Vad kostar hela utbildningen?

- Det beror på hur mycket man kunde innan man skrev in sig. En som kör privat och mängdtränar hemma kan det kosta 8 000 för. En som kommer hit som novis kan behöva fler lektioner och då blir det dyrare. Sedan tillkommer ju avgifter för teoriprov, lån av bil, halkbana med mera, så det är ju inte bara lektionerna man betalar för.

Hur många är det som kuggas av alla som kör upp?

- De som har utbildat sig själva privat kuggas mycket oftare, eftersom trafikskolan ger mera detaljer att tänka på än vad en privat lärare kanske gör. De som kört mycket på körskola kuggas inte alls lika mycket. Ungefär 20 procent misslyckas. Teorin har blivit lättare att klara sedan provet blev datorstyrt, nu är det bara fem procent som inte klarar det vid första försöket. Alltid kommer ju en mänsklig faktor in, hur nervös man blir och småsaker man kanske inte tänker på.

DISA KOHLSTRÖM

Mer läsning

Annons