Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där?

Annons

Valrörelsen i Taiwan fick ett plötsligt slut i går, när både presidenten och vicepresidenten skottskadades. Hur är stämningen i landet?

- Den första chocken har övergått i viss lättnad över att det inte blev värre, att ingen dödades. Kvällens stora massmöten har ställts in.

Är det vanligt med politiska attentat i Taiwan?

- Nej. Och säkerhetsåtgärderna har varit betydligt färre än på andra håll. Politikerna har åkt runt i öppna bilar. Ingen har skyddsväst. Man har sagt att man inte är rädd för terrorister, utan för kommunister. Och de är inte så oberäkneliga.

Vet man vem det var som sköt?

- Nej, det finns många teorier. En av de vildaste är att det handlar om någon som slagit vad om utgången av valet, och inte ville riskera att förlora...

Hur går det i valet?

- Det är väldigt spännande. Ingen vet hur det som hänt påverkar utgången. I sista opinionsundersökningen var det väldigt jämt.

Hur ser det annars ut i Taiwan?

- Det är en mycket välmående, ung demokrati. Men landet är i en märklig situation eftersom det, felaktigt, betraktas som en kinesisk utbrytarprovins. Världens länder vill hålla sig väl med Kina och erkänner inte Taiwan.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons