Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där?

Annons

- Vi föreställde oss först att Conny Jonsson, som var ställföreträdande utgivare, skulle kunna sköta utgivarskapet i väntan på en permanent lösning. Men det visade sig att man juridiskt sett måste ha en ansvarig utgivare, som i sin tur utser en ställföreträdare. Ägarna bestämde sig för att den bästa lösningen var att utse mig till ansvarig under den här mellanperioden.

Men det är ingen permanent lösning?

- Nej, det är under en period till dess en ny chefredaktör utses. Men det kan dröja, kanske bort mot årsskiftet. Jag kommer att anmäla Conny Jonsson som ställföreträdande, och i det dagliga livet på redaktionen kommer det att vara han som utövar utgivarskapet. Självklart i kontakt med mig.

Vad innebär det att vara ansvarig utgivare?

- Att ta ansvar för vad som publiceras i tidningarna. Ytterst är det så att det är den ansvarige utgivaren som är ansvarig enligt tryckfrihetsförordningen. Om tryckfrihetsbrott begås är det den ansvarige utgivaren personligen som åtalas.

Det är inte första gången du är utgivare?

- Jag har varit ansvarig utgivare för Arbetarbladet i Gävle och Smålands Folkblad. Jag har också varit radioutgivare inom Sveriges Radio i Gävleborg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons