Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå... Bengt Warne arkitekt och forskare som betonar vikten av att leva i samklang med naturen.

Annons

Vad ska du göra i Leksand?

- Jag kommer för att hjälpa föreningen Vindöga att sprida kunskap om ekologiskt boende. De kommer att ha öppet hus på lördag och där finns jag med.

Föreningen Vindöga vill bygga så kallade naturhus i byn Lycka. Vad gör att du stödjer det här projektet?

- Framför allt för att föreningen drivs av eldsjälar. Leksand är som russinet i Sveriges kaka och drar till sig folk som vill något. Jag har i regel inte tid, ork eller råd att engagera mig i sådana här projekt, men det här tror jag på.

Varför är det viktigt att leva i samklang med naturen?

- Leksand är fantastiskt att leva i vad det gäller naturen och kulturen, men problemet är när naturen och kulturen skövlas och vi för in saker i systemet som inte fanns för 100 år sen. Vi måste lära oss att hushålla. Solen är en utmärkt energikälla, vatten bör vi återvinna och avfall ska bli jord igen.

Vad säger du till dem som tycker att det låter jobbigt och gammeldags?

- Det saknas bra exempel som visar att "så här kan man leva, ekonomin går ihop och det kanske till och med är roligare än hur man levde tidigare". Jag tror att ett ekologiskt boende i Lycka skulle kunna bli ett sådant bra exempel. Att bo i Leksand ska inte vara att bo i ett museum utan att leva i en bygd som är i samklang med både natur och kultur. Tycker man att till exempel källsortering är jobbigt, då är det fel på systemet!

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons