Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå:

Annons

- Då, när projektet startade för drygt 20 år sedan, smittades årligen 350 000 barn i polio. Nu är motsvarande siffra nere i cirka 2 000. Spridningen bland barn har alltså sjunkit drastiskt vilket är glädjande!

- Här i Sverige har vi inte sett smittan sedan slutet av 50-talet, nu är den mest koncentrerad till Afrika. Projektet heter Global Polio Eradication - som betyder just utrotning, så ja, målet är i alla fall att utrota sjukdomen.

På vilket sätt bekämpas polio?

- Man köper vaccin i form av droppar som droppas direkt i ögonen på barnen. Vaccinationen genomförs alltså utan spruta, vilket minskar risken för eventuell spridning av infektioner.

Har ni i klubben några andra engagemang för tillfället?

- Ja, vi skänker pengar till ett annat rotaryprojekt som heter Läkarbanken. Det går ut på att bistå med både läkare och tandläkare i andra länder, framför allt i de afrikanska. Lokalt bidrar vi till att RIA-stugan här i Falun, där hemlösa kan få hjälp i form av exempelvis en lunch, ska finnas kvar. Den var nedläggningshotad så där ville vi vara med på ett hörn.

Vad driver dig, vad är din motivation?

- Jag anser att det lilla vi kan göra för att lindra människors lidanden, det ska vi göra. Den här typen av riktade insatser är rimliga, Sida gör ju till exempel en hel del, men vi bidrar med en slant till. Rotary är inte bara ett lokalt nätverk där vi träffas och pratar, kraften består i att vi agerar internationellt. Det man kan åstadkomma i en liten faluklubb gör ingen större skillnad, men när 1,2 miljoner rotarianer världen över reser sig - då märks det!

Du är även rektor för Söderbaumska friskolan, hur hinner du med allt?

- Det gör jag egentligen inte!, skrattar Kerstin Söderbaum Fletcher.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons