Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll koll på tempen

Annons

Krogägarna ska själva löpande kontrollera att maten inte är farlig för kunderna.

Det kräver livsmedelslagen.

- Det är en allmän uppfattning att det här fungerar väldigt dåligt, säger Bo Jernberg, miljöinspektör i Smedjebacken.

En kartläggning som tidningen gjort visar att den egna tillsynen är den största enskilda bristen bland krogarna i Dalarna.

Den lagstadgade kontrollen som åläggs krogägaren kan bestå i att dagligen mäta temperaturen i diskvatten och kyl, att göra provtagningar efter bakterier i "riskvaror" som såser och majonnäs, samt att dokumentera detta arbete.

Flera hundra matställen i Dalarna fick förra året besök av miljöinspektörer.

Inspektörerna konstaterar om och om igen brister i krogarnas egen tillsyn, främst bland mindre företag.

Detta leder dock sällan till mer än en anmärkning.

Överlag gick åtgärderna under 2003 mycket sällan så långt som till stängning eller ens ett föreläggande.

Men nu tar myndigheterna i med hårdhandskarna.

4 I år införs en mer riktad tillsyn som ställer större krav på krogägarnas egenkontroll.

4 Med datoriserade inspektioner, som började införas förra året, ska det också bli lättare att vidta åtgärder mot dem som inte sköter sig.

4 En projektgrupp på länsnivå har nyligen bildats för att informera och utbilda krogägarna.

- Nu lägger man över ansvaret på företagen väldigt hårt. Det är väldigt viktigt för konsumenterna att man ser att företagen har tänkt igenom riskerna med hanteringen, säger Olle Rydell, samordnare vid länsstyrelsen.

Han menar att en obligatorisk hygienutbildning för krogägare, i stil med den som redan finns i Finland, skulle kunna förebygga problemet.

I dag finns inga kunskapskrav vad gäller hygien på den som startar en restaurang.

- Det är mycket, mycket dåligt att man inte kommit framåt med det här, säger Rydell.

Och 2006 träder ett nytt, mer omfattande hygiendirektiv från EU i kraft. Då är det tänkt att brister i krogägarnas egen tillsyn inte ska tolereras överhuvudtaget.

INGER WALLIN MATEJ SLAVIK

Mer läsning

Annons