Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll huvudet varmt - och agera kyligt

Annons

Vattnet var kallare än vad de kunnat föreställa sig och till en början fick de en känsla av panik.

Men Sofia Lundin, Sofia Grönberg och 40 av deras kamrater lyckades ta sig upp när Mockfjärdsskolan genomförde en isvaksövning på Högbergsdammen.

Med hjälp av räddningstjänsten, som sågar upp isvakar, har under en följd av år Friluftsfrämjandet och högstadieskolorna ordnat isvaksövningar.

- Vi informerar om hur eleverna ska bete sig om de går genom isen. Vi ger dem också möjlighet att själva försöka ta sig upp ur en isvak, berättar Friluftsfrämjandets Wolfgang Immler.

I år genomfördes övningen vid Högbergsdammen. Ett 40-tal åttonde- och niondeklassare hoppade i och tog sig upp - med hjälp av isdubbar, simtag och naturligtvis även instruktioner och uppmuntrande tillrop.

- Det är viktigt att försöka gå upp åt det håll man gått i eftersom man vet att isen är någorlunda bärkraftig åt det hållet, förklarar Wolfgang, som poängterar att det här är en erfarenhet som ungdomarna bär med sig och kan ha nytta av under hela livet.

Han konstaterar att de som deltagit i övningarna har fått erfarenhet av hur kyligt vattnet känns och den första känslan av panik, men också värdefull vetskap om att de kan klara av situationen.

Nästa gång - om det blir en sådan - vet ungdomarna exakt hur de ska bete sig.

- Det var en kall, men intressant och säkerligen mycket nyttig övning, tyckte Sofiorna Lundin och Grönberg.

Efter vinterbadet fick ungdomarna bada bastu i OK-stugan.

- Alla som deltar i våra övningar hoppar i vattnet med ett midjebälte som flythjälp. Det förhindrar att de får huvudet under ytan. Alla som ger sig ut på isar borde ha någon typ av flythjälp. Hamnar man under vattenytan med huvudet påverkas ofta tankeförmågan, berättar Wolfgang.

För att tänka och agera kallt är det alltså viktigt att hålla huvudet torrt och varmt.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons