Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll farten kameran ser dig!

Annons

Dalapolisens trafiksäkerhetskameror är placerade på de fyra mest olycksdrabbade vägarna. Men det är inte bara på de markerade sträckorna du riskerar att åka fast för fortkörning.

Trafikpolisen rör sig i hela länet för att helgtrafiken ska bli så säker som möjligt.

- Det är när gällande hastighetsgräns överskrids med sex kilometer i timmen som trafiksäkerhetskamerorna tar bilder på den som kör för fort. Står det 90 på skyltarna är det alltså 96 som gäller som högsta gräns, säger Sten-Åke Axelsson vid trafikpolisen i Dalarna.

Siewert Andersson som är chef för Dalarnas Trafiksäkerhetsförbund har många års erfarenhet av hur trafiken fungerar vid storhelger.

- Planera resan och kör när det är ljust. Kontrollera däck och spolarvätska i förväg och anpassa farten. Då kan de största riskerna undvikas, säger Siewert.

Sedan 1994 har 25 personer omkommit och 126 personer blivit svårt skadade i Dalarna under perioden 20 december till 12 januari.

- Trafiksäkerhetskameror sänker bevisligen hastigheten och det medför färre dödade och svårt skadade, säger Siewert Andersson.

Dalapolisen kommer att synas i trafiken under de kommande storhelgerna.

- Vi är ute på vägarna under de största resdagarna och jobbar under julen och nyårshelgen. Vi arbetar över hela länet.

- Tänk på att även om det ser ut att vara bra väglag kan det frysa till. Även om det är plusgrader i luften kan det snabbt bli frosthalka. Vi hade ju ovanligt många trafikolyckorna under förra helgen, säger Bert Hag vid trafikpolisen.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons