Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll dig till vänster, Persson!

Annons

Den generella välfärdspolitiken har stärkts genom höjningar av golv och tak i A-kassan, och beslut om att höja taket i sjuk- och föräldraförsäkringen till tio basbelopp under kommande mandatperiod.

Arbetslösheten har pressats ned, men är fortfarande hög, särskilt i skogs- och glesbygdslänen och bland invandrare och ungdomar.

En halv miljon saknar fasta jobb och får hanka sig fram på tillfälliga, osäkra anställningar och utan en lön man kan försörja sig på. Löntagarna, facken och samhället måste få mera att säga till om. Det är dags för rättvisa.

Vänsterpartiet vill använda en vänstermajoritet efter valet till att:

- avsätta tio miljarder kronor till kommuner och landsting för att höja lönerna inom de lågavlönade, kvinnodominerade yrkena.

- permanenta det tillfälliga sysselsättningsstödet till kommuner och landsting på 3 miljarder kr, som ett första steg.

- ta krafttag mot ohälsan. En rad insatser krävs med inriktning på arbetsmiljö, arbetstagarinflytande, rehabilitering och ökat arbetsgivareansvar. Ökade resurser till nyanställningar i kommunsektorn, och på sikt en allmän arbetstidsförkortning, är även de viktiga delar i en strategi för att bekämpa den växande ohälsan.

- göra bastandvården billigare för alla. Under den gångna mandatperioden har ett högkostnadsskydd införts för äldre.

- ta ett första rejält steg på vägen att återställa pensionerna till 1990 års värde.

- utforma förslag som motverkar kortsiktiga och socialt ansvarslösa företagsnedläggningar. Vi vill göra det dyrare att flytta lönsam produktion utomlands, och vi vill öka löntagarnas och fackens inflytande över besluten.

Vänsterpartiet går till val den 15 september för att förverkliga en politik för rättvisa, solidaritet och minskade klyftor för alla människors lika värde och mot alla former av diskriminering. Det innebär stopp för nya skattesänkningar. Varje krona i ekonomiskt utrymme ska användas för våra gemensamma behov och för att stärka den generella välfärdspolitiken.

Vänsterpartiet tvekar inte, vi talar i klartext om hur vi vill använda en kommande vänstermajoritet. Göran Persson och socialdemokraterna tiger som muren, men ägnar sig gärna åt att flörta, än med folkpartiet, än centerpartiet. Perssons öppnande och stängande av olika dörrar är oroväckande. Det är dags att tala klarspråk. Om det blir en ny vänstermajoritet efter valet, vem tänker ni då samarbeta med? Väljarna har rätt att få besked av socialdemokraterna.

Vi uppmanar Persson. Gör som vänsterpartiet, stäng dörren till höger!

ANDERS WIKLUND, ULLA LINDVALL, DE BÅDA SKRIBENTERNA ÄR RIKSDAGSKANDIDATER FÖR VÄNSTERPARTIET I DALARNA.

Mer läsning

Annons