Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Håll bättre koll än normalt"

Annons

- Nu när vi stänger igen över sommaren är det viktigt att föräldrarna håller bättre koll än normalt. Peter Peterson, föreståndare på Näs fritidsgård är orolig.

Fritidsgården har därför kallat till möte med föräldrar och polis.

- Mötet syftar till att ge föräldrarna information om läget inför sommaren, berättar Peter Peterson.

På fritidsgården vet man nämligen ungefär vad som händer, man vet om det är någon fest på gång eller liknande. När gården stänger igen över sommaren ligger ansvaret att hålla uppsikt på föräldrarna.

- Vi vill göra dem uppmärksamma på hur problemen ser ut. Jag tycker de ska försöka ta reda på var ungdomarna finns och vad de gör. Kolla när de kommer hem och i vilket skick.

Polisen kommer också att delta i mötet, tanken är att öppna upp för en dialog.

Tidigare har det varit lugnt på fritidsgården eftersom ungdomarna tyckt att det varit deras ställe, men nu har även den drabbats av skadegörelse. Enligt Peter Peterson är det ett gäng i högstadiet som står för en stor del av bråket.

- Men vi ser att mellanstadieeleverna hakar på. Framför allt när det gäller rökning och snusning. De som vill verka tuffa och framåt kanske även dricker.

För att motverka att den här typen av beteende kryper nedåt i åldrarna särar fritidsgården numera på åldersgrupperna. Mellanstadieeleverna går klockan fem, samtidigt som högstadieelevernas tid börjar.

- Förut gick de omlott, men nu har vi valt att skilja på dem. Det här gänget är inga bra förebilder, menar föreståndaren Peter Peterson.

Just till sommaren brukar problemen öka i och med att man kan vara ute längre.

- Skillnaden märks ganska markant. Vi hade öppet nu på Valborg, men det var inte en pers här, alla hänger ute på stan.

Alkoholdebuten har för många skett redan i högstadiet, berättar Peter Petersson, men det är något som föräldrarna verkar högst omedvetna om.

- Det har hänt att någon kommer hit full och då ringer vi föräldrarna som är som frågetecken. De har oftast ingen aning om vad som pågår.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons