Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad Smedjebacksduo åtalas för flera brott

Annons

En man och en kvinna, med hemadress i Årsta och Smedjebacken, anhölls den 6 februari i år misstänkta för olovlig körning och rattfylleri, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Två dagar senare häktades de båda och medan den 36-åriga kvinnan släpptes efter knappt två veckor, förvaras den 35-årige mannen efter omhäktning på häktet i Falun. På onsdagen kom vice chefsåklagare Sven-Erik Linds stämningsansökan mot paret.

Mannen, med rötter i Smedjebacken men numera hemmahörande i Årsta, ertappades i början av november på Stockholm gator, bakom ratten på en personbil. 35-åringen, som saknar körkort, hade dessutom en så hög alkoholkoncentration i blodet att han nu åtalas för rattfylleri.

Vid samma tillfälle upptäcktes narkotikapreparaten kokain och flunitrazepam i hans ägo. Mannen innehade också olovligt, enligt åtalet, en pistol av märket Tokarev, kaliber 7,62, med tillhörande skarp ammunition, liksom tre patroner av annan kaliber. Vapenbrottet betecknas som grovt, eftersom det avser ett farligt enhandsvapen, påpekar åklagaren.

Den 5 februari återfanns mannen återigen bakom ratten, fortfarande utan körkort, med för hög alkoholkoncentration i utandningsluften, denna gång i Smedjebacken.

Denna gång medförde 35-åringen drygt 490 gram amfetamin, enligt uppgift i överlåtelsesyfte. Den 36-åriga Smedjebackskvinnan åtalas för att samma dag ha innehaft omkring 80 gram av samma amfetamin, även hon uppger att det var i syfte att överlåta narkotikapreparatet.

De två anhölls dagen därpå och häktades den 8 februari.

Mannen omhäktades efter två veckor, medan kvinnan släpptes den 20 februari. Nu åtalas mannen under rubrikerna olovlig körning och rattfylleri på två punkter, liksom för narkotikabrott och grovt narkotikabrott. Det olagliga vapeninnehavet rubricerar faluåklagaren som grovt vapenbrott och pistolen med de sammanlagt 24 patronerna har tagits i beslag. Mannen har erkänt olovlig körning, rattfylleri och vapenbrott. Han försvaras av Ludvikaadvokaten Per Gisslén.

Kvinnan, som försvaras av Lars Morell från Fagersta, åtalas för narkotikabrott.

Huvudförhandlingarna i målet inleds 10 mars.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons