Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad för kvinnomord

Annons

Det var i lördags som helgens jourdomstol höll häktningsförhandlingen på häktet i Falun. Förhandlingen var utsatt till klockan 09.00 på förmiddagen. Den kom i gång något senare eftersom några journalister först inte blev insläppta till den öppna inledningen av häktningsförhandlingen.

Den misstänkte 31-åringen från Avesta dolde sitt ansikte med en jacka när han leddes in i den provisoriska rättssalen.

Det var med späd röst han bekräftade att namn och födelsedatum stämde med vad domaren läst upp.

Kammaråklagare Per-Göran Persson redogjorde för att mannen är på sannolika misstänkt för mordet den 13 augusti 2006 på Pernilla Theorin i Avesta.

Åklagaren begärde att mannen skulle häktas därför att det fanns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvåra utredningen om han var på fri fot.

Dessutom är det minst två års fängelse för det brott mannen misstänks för.

Persson yrkade också på restriktioner, vilket innebär att 31-åringen inte får ta emot besök, post, telefonsamtal, lyssna på radio, se tv och läsa tidningar.

När det blev 31-åringens tur att ge sin inställning till åklagarens påståenden svarade han offentliga försvarare, advokat Agneta Nyman att hennes klient förnekar brott.

Därefter förklarade rättens ordförande att förhandlingen skulle fortsätta bakom stängda dörrar.

Åklagaren fick då utveckla misstankarna mot mannen som kallades till förhör i tisdags. Ett förhör som inleddes på polishuset i Avesta klockan 09.32.

Mordgruppen där en man och en kvinna från Rikskriminalen ingår tillsammans med utredare från polisen i Dalarna och åklagaren Per-Göran Persson som förundersökningsledare förhörde 31-åringen hela tisdagen.

Han fick berätta om att han kände Pernilla sedan länge och att han under ett år gått i samma klass som henne.

Mannen har fått redogöra för vad han gjorde på kvällen då Pernilla tillsammans med ett kompisgäng firade möhippa för en kamrat.

En fest på Star hotells disko som slutade klockan två på natten mot söndagen den 13 augusti 2006.

Mordgruppen har varit mest intresserad av vad 31-åringen hade för sig från klockan 02.15 och fram till 06.38 på söndagen då SOS fick larm om att det brann i Pernillas lägenhet på andra våningen på Axel Johnsons väg 96 B i Avesta.

Det var när rökdykarna kom in som de upptäckte Pernillas döda kropp.

Åklagaren fick fram sådana uppgifter under tisdagens förhör att han klockan 17.30 anhöll 31-åringen.

Nu fortsätter förhören och undersökningen av de fynd som tidigare hittats i Pernillas bostad och det som hittats vid husrannsakan i mannens tvårummare nära centrala Avesta. Rikskriminalen har en container bakom polishuset med föremål som ska undersökas.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons