Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad för att ha hivsmittat flickor

Annons

En 32-årig brittisk medborgare häktades i dag misstänkt för att ha hivsmittat åtminstone två unga flickor.

Mannen ska ha haft kontakt med uppemot 130 flickor och kvinnor via chattsidor på nätet.

Under pseudonymen Hot Boy på chattsidor som Lunarstorm och Snuttis fick mannen mellan 2003 och 2006 kontakt med sina tilltänkta offer, enligt de misstankar kammaråklagare Sara Lindqvist riktar mot mannen.

Fem poliser arbetar nu heltid med att försöka spåra de eventuellt drabbade. Västerortspolisen, som leder arbetet, utgår från listor från mannen själv som polisen kommit över.

Enligt åklagaren rör det sig om unga kvinnor födda mellan 1986 och 1990 som har eller kan ha smittats. Hon vill inte berätta hur många till som hon vill hiv-testa i utredningen.

Det finns i utredningen åtminstone två konstaterade fall av smitta. För de två brotten sökte åklagaren häktning vid Solna tingsrätt på sannolik misstanke om grov misshandel. Han häktades också som misstänkt för försök till misshandel eller framkallande av fara för annan i "ett flertal fall".

Enligt mannens advokat, Hanna Lindblom, erkänner han ett fall av grov misshandel och anklagelserna om försök till grov misshandel.

En specialistmottagning vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna tar hand om de flickor som vänder sig dit för att bli testade. De vars namn framkommer i utredningen kommer att få en kallelse dit, uppger Ingela Berggren Palme, biträdande smittskyddsläkare i länet.

Av sekretesskäl kan hon inte uttala sig i detaljer, men säger att de som är oroliga för hiv-smitta kan kontakta Vårdguiden eller Aidsjouren för att få information om vart de kan vända sig för att få ett hiv-test utfört.

Den misstänkte mannen är brittisk medborgare, bosatt i södra Stockholm. Brotten ska bland annat ha förövats i Hässelby, i nordvästra Stockholm, enligt häktningsframställan.

Enligt tidigare rapportering i Expressen ska mannen ha gripits redan i slutet av april, då han satt anhållen under en tid men sedan släpptes. Då ska också mannens dator ha beslagtagits av polisen.

Mannen är tidigare dömd för flera olika brott, och ska ha varit hivsmittad en längre tid. Han anhölls i sin frånvaro i tisdags och greps några timmar senare.

TT

Mer läsning

Annons