Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håksbergs skola förtätas

Annons

I dag finns det två förskoleavdelningar och en förskoleklass i Håksbergs förskola.

-Av pedagogiska skäl är det fördelaktigt att flytta förskoleklassen till skolbyggnaden. Då frigörs en avdelning för annan verksamhet, skriver Jan Gradin som är utredare vid skolförvaltningen.

Gradin har två förslag på hur förskoleklassens gamla lokaler kan användas.

Antingen flyttar man hit de tillfälliga förskoleavdelningar som kommunen nästan regelmässigt öppnar varje vinter och vår för att bereda alla barn plats. I dag finns sådana tillfälliga avdelningar i modulbyggnaden nedanför Valhalla skola och i lokaler på Notgården.

-När efterfrågan på förskoleplatser minskar kan kvartersgården flyttas till förskolebyggnaden. Eller om det inte anses lämpligt att placera ytterligare förskoleavdelning i Håksberg kan kvartersgården genast flyttas ned, resonerar Jan Gradin.

När kvartersgården är flyttad kan skolan säga upp det hyresavtalet och därmed sparas 88 000 kronor per år.

Flyttas förskoleklassen till skolbyggnaden kommer personalrummet att flyttas till matsalsbyggnaden. Detta för att ge plats för förskoleklassen nära eleverna i årskurs 1 och 2.

-Ombyggnaden av Håksbergs skola kommer sammanlagt att kosta cirka en miljon kronor. Sedan tidigare är det klart med förtätning i Saxdalens skola där biblioteket flyttas in i en del av gamla gymnastiksalen.

-Saxdalens bibliotek är i dag i en del av matsalsbyggnaden och dit flyttas en förskoleklass. På kvällstid blir det kvartersgård i lokalerna.

- Ombyggnaden i Saxdalen kostar cirka 500 000 och det betyder att de 1,5 miljoner kronorna till förtätningar förbrukas i Saxdalen och Håksberg, förklarar kommunens fastighetschef Stefan Andersson.

Han framhåller att det är skolan som avgör vilken av förtätningarna som ska prioriteras. Men de signaler han fått tyder på att skolfolket först vill göra färdigt i Håksberg innan man tar sig an Kyrkskolan.

I så fall händer inget med Björkhaga och Kyrkskolans tekniksal i år.

Några extra pengar till förtätning lär det inte bli.

-Nej, med tanke på kommunens ekonomi blir det nog inte det, förmodar fastighetschefen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons