Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hagge skola – byalagets bystuga

Annons

- Den kommunala demokratin har fått råda, deklarerar Leif Nilsson.

Han är väl medveten om den kritiska hållning som främst Smedjebackens gymnastikförening fört fram upprepade gånger under senare år.

Kritik som gjort gällande att Hagge byalag med kommunens goda minne i stort sett haft monopol på Hagge skola och dess gymnastiksal.

I botten har det funnits ett muntligt avtal som byalaget fick när den nya skolan byggdes i Hagge. Som kompensation för att bland annat mark i byn togs i anspråk har byalaget disponerat skollokalerna.

Gymnastikföreningens främsta argument, likställighetsprincipen, har dock kommunstyrelsen desarmerat i och med tisdagens sammanträde.

Leif Nilsson hävdar att det är oerhört att svårt att upprätthålla en likaprincip.

- Hur ska exempelvis folk som bor i kommunens utkanter kunna utnyttja ishallen eller isbanan på samma villkor som de som bor i centrum?

- Även om alla via skatten varit med om att betala anläggningarna så kan inte alla utnyttja lokalerna.

Den aspekten gäller även i det här fallet tycker Nilsson.

- Kommunen är också mån om byalagen, och en sammanhållande tanke är att bybor ska erbjudas samlingslokaler.

- I och med det här beslutet är alla tidigare muntliga överenskommelser gällande Hagge skola annullerade.

- Så är det, konstaterar Nilsson kort.

På kommunstyrelsens bord fanns också en skrivelse från gymnastikföreningen som innehöll en rad frågor. Bland annat om den som inte bor i Hagge kan bli stödmedlem i byalaget och därmed utnyttja skollokalerna i byn gratis.

- Vi tog inte upp den frågan överhuvudtaget, påpekar Nilsson.

Skälet var att frågan ansågs vara besvarad genom att demokratin genomsyrar avtalet. Exempelvis får Hagge byalag "bara" disponera 80 procent av de bokningsbara tiderna i gymnastiksalen. Resten ställs till övriga föreningslivets förfogande.

Gymnastikföreningen bifogade det avtal som man har med kommunen gällande gymnastiksalen i Gubbo. Här har föreningen vaktmästarrollen. Men man betalar hyra till kommunen enligt gängse taxa.

- Det anser vi vara en överenskommelse som är okej i en kommun med usel ekonomi, avslutas gymnastikföreningens skrivelse.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons