Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hägern är ett gissel"

Annons

I samma veva berättade fågelkännaren Pelle Adenäs att hägern är ganska sällsynt i Dalarna med bara ett fåtal häckande par i trakten av Avesta.

- Det håller jag inte alls med om, säger Olsson. Hägrarna måste ha förökat sig kraftigt och de håller till vid mina fiskodlingar hela året. På sommaren har jag sett upp till åtta som hela tiden härjar vid odlingen i sjön Gårlången trots att vi har fisken väl inburad.

- De sticker in näbbarna genom hålen och hackar tag i fiskarna så att de skadas, fortsätter Olsson som även driver odlingar i Kloten respektive Gallsbo kvarn i Sellnäs. Även på dessa platser har hägern blivit ett allt större problem.

- I Sellnäs kunde jag vid ett tillfälle räkna in hela 14 hägrar som var där och höll på samtidigt.

Enligt Olsson åsamkar hägrarna betydande problem för näringen. De många fiskar som skadas kan inte säljas.

- De ger sig mest på de som är stora som strömmingar, eller öringar som är cirka ett år gamla, och de som blir skadade dör efter hand. För min del handlar det om ett svinn på tusentals kronor per år och odling, berättar han vidare.

- Det är inte bara vi fiskodlare som drabbas. Nu har det även rapporterats om problem ute i öringbäckarna. Hägrarna promenerar omkring i det grunda vattnet och hackar i sig i stort sett varenda yngel.

För fiskodlare och de som sysslar med ädelfiske har således hägern fått karaktären av en skadefågel. Olsson tillhör de som anser att det därför kunde vara motiverat med skyddsjakt.

- Det skulle jag vilja ha, men det blir nog svårt.

- Då skulle man väl få ornitologerna på sig och det är nog omständligt innan man får tillstånd, slutar han.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons