Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hagaklass hade bäst budskap om rattfylleri

Annons

- Ja, det var jättesvårt att skilja dem åt. Mp1A:s bidrag var både radikalt och nytänkande, men kändes inte riktigt färdigt, sa Pernilla Forsberg från MHF Ungdom, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, vid prisutdelningen i går i Hagagymnasiets ljushall.

Hennes uppfattning är att klasserna skulle tjäna på att samarbeta inför riksfinalen i Stockholm.

Death Trip är både en tävling och ett attitydprojekt i trafiknykterhet för gymnasieskolan. Bakgrunden är det stora och växande problemet med rattfylleri. Varje år dödar rattfulla 150 personer och skadar omkring 1 000 personer svårt.

En undersökning som gjordes 1996 visade att var 500:e bilresa i Sverige var en rattfyllerikörning. Det motsvarade då 14 400 rattfyllerikörningar per dag. I dag räknar man med 16 000 rattfyllerikörningar varje dag.

Syftet med Death Trip är att förändra attityden till rattfylleri bland deltagarna i tävlingen och övriga ungdomar i landet. Varje år inbjuds tio gymnasieklasser runt om i landet att delta i projektet. I höst utökas antalet till 21 klasser.

Eleverna får själva välja i vilken form de vill presentera sitt material, som trycksak, film, affisch, skärmutställning och så vidare.

Den klass som, enligt juryn, bäst har förstått rattfylleriproblemet och som föreslår de mest användbara och nytänkande åtgärderna för att förhindra rattfylleri har störst chans att vinna.

Båda klasserna på Hagagymnasiet har valt ett budskap som både skrämmer och avskräcker. De har till exempel gjort affischer med otäcka olycksbilder med rubriker som "Vi skulle ju bara...", "Hur vill du att din framtid ska se ut" och "Drick, kör, dö..."

Pernilla Forsberg tycker att framför allt Mp1B:s bidrag är så genomarbetat att det har möjlighet att vinna hela tävlingen och därmed ännu mer pengar till klassen, 30 000 kronor.

- Ja, de har lyckats åstadkomma ett komplett kampanjmaterial med ett tydligt budskap. Ännu större vinstchans har de om de väljer att samarbeta med Mp1A, som i sitt material lyckas förmedla ett mycket direkt och magstarkt budskap, säger hon.

Tävlingen anordnas av Motorförarnas Helnykterhetsförbund och dess ungdomsorganisation, Vägverket, socialstyrelsen och Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

I juryn som bedömde bidragen i går satt förutom Pernilla Forsberg också Bosse Berglund, MHF, Melina Holm, MHF Ungdom, och Göran Johansson från Sveriges Trafikskolors Riksförbund.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons