Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haga livs nekas hemsändningsbidrag

Annons

I början på förra året kontaktades Roro Yakoub av enhetscheferna för de olika servicehusen i Falun. De ville veta om han kunde åta sig att skicka hem varor till pensionärerna och vad de skulle betala för det.

Hans revisor räknade ut att han skulle vara tvungen att ta ut 90 kronor per gång han skickade hem varor. Men sedan fick han reda på via länsstyrelsen, som handhar glesbygdsstöd, att kommunen går in och täcker upp med 50 kronor per hemsändning och han sänkte då priset till pensionärerna till 40 kronor.

Han fick också reda på att man skulle söka bidraget retroaktivt ett halvår tillbaka i tiden. Och det gjorde han. Han hämtade blanketter på kommunen och begärde att få 87 800 kronor.

Det gick omkring en månad och inga pengar kom. Han ringde till en kvinna på näringslivskontoret och efterlyste dem. Enligt Yakoub uppgav hon att det var klart från hennes sida och att han skulle få pengarna om en vecka.

Men icke. I stället kom ett brev från näringslivskontoret med besked om att han inga pengar skulle få. Orsaken var att de pensionärer han levererade till inte bodde två kilometer från butiken.

Han ringde till länsstyrelsen som uppgav att någon tvåkilometersgräns inte fann. Men det gör det enligt kommunens egna regler. Men dessa försäkrar Roro Yakoub i brev till kommunen att han aldrig fått veta när hemsändningen och bidragen diskuterades med kommunen. Han känner sig därför bottenlurad av kommunen. Hade han fått veta regeln hade han givetvis tagit ut 90 kronor per hemsändning i stället för som nu förlora uppemot 2 500 kronor i veckan på verksamheten.

Han vädjade i brev att kommunstyrelsen skulle inse att han blivit felaktigt behandlad och ge honom pengarna.

I går diskuterade kommunstyrelsens samhällsutskott saken. Och den var enig om att inget bidrag skulle betalas. Enligt kommunalrådet Bjarne Harrung hade kvinnan på näringslivsenheten gett honom bidragsreglerna vid det första mötet med honom. Ord står alltså mot ord.

- Men jag tror på den som säger att hon delat ut pappret. Jag har ingen anledning att ifrågasätta det, säger Harrung.

Han tycker också att Yakoub får skylla sig själv när han inte tog reda på reglerna noggrannare. Att länsstyrelsen gett mannen andra uppgifter hör inte hit, tycker han.

- Länsstyrelsen ska inte lägga sig i vilka regler vi har. Det finns ingen kommun som ger hemsändningsbidrag i stan, säger han.

Roro Yakoub ville i går inte kommentera sin tvist med kommunen innan han sett samhällsutskottets beslut på papper.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons