Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haflinger - en unik hästras

Annons

De kallas för sagohästar. Men egentligen heter de haflinger. De kommer ursprungligen från de nordtyrolska alperna i Österrike. En arbetarhäst med en stegsäkerhet från alpernas stigar.

Yngve Thorné köpte sin första haflingerhäst i Skåne 1991 - ett föl - det var en födelsedagspresent till hans fru. De tittade på flera olika hästraser innan det till slut blev en haflinger.

- Och sedan var det klippt. Jag ville ha en egen haflinger. Så vi köpte ett treårigt sto och efter det spårade det ur.

I dag har familjen Thorné totalt elva haflingerhästar, varav en vuxen hingst, en ettårig hingst, två vuxna valacker, ett ettårigt stoföl, ett treårsföl, tre ston och ytterligare två ston som är utlånade som betesdjur i Sunnansjö. Men som mest hade Yngve Thorné och hans familj 15 stycken.

I lördags vann Yngves hingst Watze Spiz som är fem år första priset vid Svenska Haflingerföreningens generalmönstring i Strömsholm. Han vann båda uppvisningarna, i avelsvärde och best in show med 42, respektive 41 poäng .

Men till en början gick det inte lika bra för Watze.

- Som ettåring visade han dåligt omdöme på en uppvisning, men vi tyckte ändå att han var snygg och trevlig. Som treåring tog han hem 41 poäng och den häst som hade högst i Sverige då, hade bara en poäng mer, berättar Yngve Thorné.

- Haflingerhästar visar status, fortsätter Yngve. I Alperna kan man se ett fint hus med två dyra bilar, och i hagen går en haflinger, det är en statusgrej.

Hingsten Watze verkar väldigt lugn och sansad där han står fastsnörad på gårdsplanen när NLT dyker upp. Watze låter sig snällt bli klappad och nosar lite nyfiket på oss. Sedan står han bara och väntar och tittar lite på oss under lugg ibland.

- De är väldigt vettiga och okomplicerade djur. Lätthanterliga och hyggliga, och framförallt friska hästar. När det gäller hingstar måste man kunna lita på sin häst när det är uppvisning. Att ha en vettig häst att våga visa, att våga dra på, och att lyckas få den i trav och så vidare. Vissa lär sina hästar konster, som till exempel att buga till publiken och sånt är uppskattat.

I hagarna i närheten går fler av Yngves andra haflingerhästar och när hingsten Watze, som är ledaren över flocken, kommer i närheten märks det tydligt vem som bestämmer. Utan att han gör någonting alls, ryggar de andra hästarna hastigt tillbaka, för att sedan försiktigt närma sig honom...

LINDA LUNDQVIST

Mer läsning

Annons