Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Haffas" ska säljas

Annons

Vid Sörviks skola färdigställdes under 2005 en personalparkering. Bygget har medfört att det numera inte är några problem för skolbussen att vända då det inte längre står några bilar parkerade i vändzonen. Parkeringsbygget troddes gå på 150000 kronor med notan slutade på 131000.

Delar av Kasttjärn i Ludvika har muddrats under 2005 och 2006 och anledningen är att tjärnen håller på att växa igen. Detta beräknades kosta 60 000 men den verkliga kostnaden blev 55150 kronor.

Däremot blev den nya lekplatsen på Notgården i Ludvika lite dyrare än beräknat -102014 kronor att jämföra med kalkylerade 90 000. Lekredskapen kostade 47216 kronor och gruset 700 kronor medan det i övrigt rör sig om arbetskostnader.

Politikerna fick också svart på vitt vad den så kallade biblioteksutredningen kostat. Kalkylen var 200000 kronor men det stannade vid 196 000. Fastighetschefen Stefan Andersson uppger att utredningen började 2005 och uppdraget var då att undersöka om biblioteket kunde flyttas till före detta tingshuset.

Det visade sig att tingshuset inte passade för ändamålet och kvarvarande pengar lades då på en utredning om möjligheterna till utveckling av biblioteket i Folkets hus samt byggande av ny entré.

Utredarna kom fram till att bibliotekets barnavdelning skulle kunna flyttas ned till första våningen till miljökontorets tidigare lokaler och nuvarande barnavdelning blir ungdomsavdelning. Vidare framfördes tankegångar om att en reception för hela Folkets hus skulle byggas vid entrén och dessutom föreslogs ny utgång mot stora parkeringen vid Aveny, allt till en kostnad av 3,7 miljoner.

Men när kommunbudgeten för 2007 behandlades tidigare i höstas var politikerna inte beredda att godkänna dessa investeringar. I stället har de styrande funderingar på att 2008 projektera för ett nytt bibliotek på delar av nuvarande parkeringen. Möjligen genomförs detta bygge 2009.

I så fall blir det ett bygge i ett plan, handikappanpassat och givetvis toppmodernt. Flyttar biblioteket ut så är det meningen att dessa lokaler ska tas över av kultur- och fritids förvaltning, vars personal i dag sitter i ungdomshuset Haffas liksom att själva Haffas också flyttas till Folkets hus. När det är gjort säljer kommunen Haffashuset, som fram till början av 80-talet var polishus.

Topptrion i nämnden -ordföranden Sören Finnström (s), vice ordföranden Sören Grandelius (s), och andre vice ordföranden Gunnar Åhgren (m) -håller med om att de 196 000 kronorna som biblioteksutredningen kostat i slutändan kan visa sig vara bortkastade pengar.

-Men tekniska har gjort den utredning vi ombetts att göra, konstaterar Åhgren.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons