Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"...hade livet varit annorlunda

Annons

Det kom ett brev precis som i det vackra poemet. Hon är inte ung hon som skriver, har passerat åttifem och ett par år till. Hon har läst i bladet om lång väntan till ortopedisk behandling och vill därför presentera sin egen väntans almanacka.

Politikerna och andra så kallade omsorgsmänniskor rabblar ständigt om vård, skola och omsorg. Det är många somavfärdar detta snackande som prat och kommer det i valtider, då vet lika många om inte fler att det är löften som inte förpliktigar till något.

Nu ska jag berätta om Britta, det var hon som skrev brevet, och om hennes väntan. Man skäms nästan på somliga politikers vägnar, helst som de nyligen gick ut och berättade om förkortade väntetider på ortopeden.

Om detta senare anses vara sanning måste man ha haft rekordlånga väntetider på upp till fem år tidigare. Eller också har Brittas papper hamnat i något gömsle.

Här är Brittas väntelista:

p Januari 2001. Får ena höften röntgad på sin hemmavårdcentral.

p Maj 2001. Först då kommer tydligen bilden fram till det stora sjukhuset.

p 31/7 2001. Ringer ortopeden, får löfte om operation i höst.

p 1/10 2001. Till ortopeden för undersökning. Med löfte om operation i juni. ( alltså 2002)

p 20/11 2002. Till ortopeden för provtagning. Fick åka hem, skulle få ny tid för röntgen. ( Hade de slarvat bort den tidigare bilden eller var den för gammal?).

p 17/3 2003. Till röntgen för knä och höftled.

Där tar almanacksanteckningarna slut.

Sedan dess har Britta inte hört ett endaste ljud från dem som skulle ta sig an henne.

Britta: Jag hade ju kunnat ringa och tjata men efter nästan fyra års väntan har motivationen för en operation avtagit. Jag har också problem med balansen och kan få svårt att gå. Jag får klara mig med värktabletter och rollator.

- Med det här vill jag bara säga att hade jagopererats efter ett års väntan, hade livet varit bra mycket bättre.

Vad ska man säga om detta?

Är Britta ett enstaka fall med mångaursäkter i kanten eller finns det fler hemma i stugorna som sitter och väntar på telefon och brev från den väldiga sjukvårdsapparaten i full förvissning om att politiker, som vill ha röster, verkligen håller vad de lovar.

Här vill jagoch många med mej be omen förklaring i fallet Britta. Den som är intresserad kan få namn och adress av mej, i annat fall går det att kolla i tidböckerna - datum och årtal här är korrekta. Liksom förnamnet.

I varje fall ska politikerna inte gå ut och prata om kortare väntetider, i ljuset av fallet Britta. Britta säger vid samtal i dag att det kvittar med operation.

Fast det vet vi att landstinget har smått om pengar. Än mera står det klart när man erfar att landstinget i Dalarna arbetar med ett år på tretton månader.

Jodå. I landstingshandlingar står nämligen detta att läsa:

"Prognostiserad verksamhet för tiden 20040901-20041331". Ett år med månad tretton med andra ord. Vad ska den trettonde månaden i detta landstingets nya årfå för namn?

Kanskeska vi kalla den Alfi eller så?

Mer läsning

Annons