Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade krossat bäcken – ordinerades gymnastik

Annons

Två veckor senare låg kvinnan på operationsbordet. Med tre stora bäckenbrott och en outhärdlig smärta.

Det var den 17 augusti förra året som den 24-åriga kvinnan föll ned från ett träd. Fallet mätte sju meter och hon föll i medvetslöshet när hon slog i marken.

Ambulansen kom till platsen och kvinnan fördes till Falu lasarett. En röntgen visade att hon hade en bäckenfraktur.

Efter ett dygn på intensivvårdsavdelningen förflyttades kvinnan till ortopeden. Enligt läkaren skulle smärtstillande medicin och sjukgymnastik bidra till att hon snart skulle kunna stå på egna ben igen.

Den 21 augusti skickades 24-åringen hem. Enligt hennes egna dagboksanteckningar var smärtorna fortfarande outhärdliga. Hon hade mycket svårt att röra på sig och tvingades hela tiden äta starka smärtstillande tabletter.

Andra dagen i det egna hemmet började blodet att rinna från kvinnans underliv. Hon tog kontakt med ortopeden som svarade att det inte var någon fara. Samtidigt fortsatte smärtorna att öka i omfattning, vilket innebar att kvinnan inte kunde vistas i hemmet. Hon flyttade hem till sina föräldrar.

Tillståndet fortsatte att förvärras. Den 4 september tvingades 24-åringen söka hjälp akut. Hon röntgades och lades in på Falu lasarett, med order från läkare att inte röra på sig överhuvudtaget.

Dagen efter kom beskedet. Vid olyckstillfället hade läkaren missat tre stora bäckenfrakturer. Skador av sådan omfattning, att en direkt operation skulle bli nödvändig.

Åtta dagar senare, den 13 september, opererades 24-åringen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Bäckendelarna fogades samman med titanplattor och skruv.

Nu anmäler 24-åringen ansvariga läkare vid Falu lasarett till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Hon hoppas på så sätt få svar på sin huvudfråga - Varför togs jag inte på allvar?

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons