Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasium i riskzonen

Annons

Skolhusplan ett och skolhusplan två har behandlats av kommunala instanser. Efter sommaren tar arbetet fart med skolhusplan tre.

Men enligt kommunalrådet Kenneth Persson (s) väntar inga fler skolnedläggningar. Det handlar istället om att krympa ytor i de grundskolor som finns kvar. Gylle och Tunets skolor är ett par av de som kommunen ska titta närmare på, och eventuellt krympa:

- Vi måste minska ytorna i de som är kvar för att komma i balans, säger Kenneth Persson och tänker på att färre elever gör att det behövs mindre utrymme.

- Så fort vi kan bli av med ett hus påverkar det kostnaderna. Man kan tänka sig avknoppningar också, att lokaler används till annan verksamhet.

Men detta börjar kommunen titta på först efter sommaren:

- Nu tas time out ett tag.

I ett senare skede är turen också kommen till gymnasieskolan.

Här är brådskan inte lika stor. Men nödvändigheten av att se över lokalerna finns, menar Persson.

- Vi får för stora ytor och behöver ta bort någon enhet.

Han tror inte att resan blir mindre lätt här, jämfört med nedläggning av grundskolor. Kanske är inte föräldraengagemanget lika stort. Men han tror att eleverna kommer att ha synpunkter, när den dagen kommer.

- Det är säkert lika besvärligt.

Vilken eller vilka gymnasie-skolor som försvinner är för tidigt att sia om. En skola lever dock säkert, Haga, där många miljoner investeras:

- Haga ska inte bort. Det vore en fruktansvärd kapitalförstöring.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons