Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasienämnds beslut måste gälla

Annons

Att Borlänge och Säter har en gemensam nämnd innebär även att det i Borlänge inte går att agera på egen hand i gymnasiefrågor utan Säter måste vara med säga sitt.

Bakgrunden till uttalandena från Säterpolitikerna är den turbulens som uppstått i Borlänge sedan rektorn vid Soltorgsskolan beslutet om sommarkurser fast gymnasienämnden sagt nej.

Det innebär en kostnad på 330 000 kronor, pengar som inte finns.

- Nu har vi för första gången sedan den gemensamma nämnden kom till en budget som ser ut att hålla.

- Blir det ett underskott i Borlänge får även Säter vara med och betala, förklarar Sune Hemmingsson, c, vice ordförande i gymnasienämnden.

Han pekar på ett beslut i gymnasienämnden från 12 maj där det bland annat heter att "gymnasienämndens budget för 2004 medger inga extra kostnader. Det finns inte ekonomiskt utrymme för en särskild matematiksatsning på en skola, än mindre på samtliga skolor".

- Några utrymmen för underskott finns inte, betonar kommunalrådet Håkansson.

Han betonar också vikten av att de demokratiska spelreglerna följs. En chef kan inte göra som han eller hon vill, låta bli att följa de ramar som finns, då slutar det i ren kaos.

- Jag ställer heller inte upp på att lärare vid Soltorgsskolan dömer ut gymnasienämnden, säger han vidare.

I Säter förutsätts också att Borlänges kommunalråd Peter Hultqvist (s) inte gått ut och gett några löften som gäller sommarkurserna på Soltorgsskolan. Hultqvist har också i tidningen sagt att han inte gett några löften.

Nuvarande gymnasieavtal mellan Borlänge och Säter går ut vid årsskiftet och ett nytt avtal ska arbetas fram. Vad turbulens som den som nu uppstått kan betyda för framtida gymnasiesamarbete återstår att se.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons