Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever i hjälpprojekt för barn i Estland

Annons

-Vi fortsätter att arbeta med den internationella- och miljöprofileringen av gymnasiet. Skolan samarbetar med länder som Kenya, Island, Tyskland, England, Ungern, Ukraina och nu fortsätter arbetet i Estland vilket är mycket positivt, sade skolans tillförordnade rektor Joakim Gustavsson.

Anders Ivars och Kjell Djäken, lärare på byggprogrammet, Olle Sjöholm och Hans Bill, lärare på trädgårdsprogrammet arbetar med sina elever kring det senaste av biståndsprojekten, att bygga och arrangera uterum till barnen på en förskola och ett barnhem i Estland Viljandi där elever från Rättviks gymnasium även tidigare medverkat. Bland annat har elever tidigare byggt en lekplats.

Förskolan i Karola som får ett av de två uterummen ska eventuellt byggas om och Hans Bill tror att elever från Rättvik även i framtiden kan komma att arbeta med det. Eleverna från byggprogrammet ska montera och färdigställa uterummet och eleverna från trädgårdsprogrammet ska arrangera trädgården och miljön kring uterummet.

-Ofta handlade det om att gömma barnen på barnhemmet som fungerande enligt gammal rysk stil. Barnen kunde vara fastbundna i sängarna och kom sällan ut. När habiliteringen på lands-tinget i Falun kopplades in visade personalen hur barnen kunde skötas och att om de fick vara ute blev de också friskare.

-Att ha ett uterum för till exempel rullstolsbundna betyder att en liten skur inte spelar så stor roll. Vissa har till och med börjat gå igen med hjälp från habiliteringen, berättade Hans Bill.

Den 15 maj åker sju elever från gymnasiet tillsammans med sina lärare. Nästa läsår åker ytterligare en grupp till Viljandi.

-Det känns verkligen bra. Det blir en intressant resa, framför allt för att vi får se en helt annan miljö, säger Patrik Dahls, elev på byggprogrammet.

-Vi kommer även att hinna se lite av landet och vi ska även besöka Toftans sågverk som ligger i Estland och köpa virke där, säger Kjell Djäken och Anders Ivars.

För att projektet skulle gå att genomföra har en mängd lokala företag och organisationer ställt upp med bidrag.

-Vår vinst i banken satsar vi på olika insatser, och projekt som gynnar bygden och utbytet mellan länder som helhet tar även bort fördomar och förutfattade meningar, därför vill vi skänka ett bidrag till elvernas arbete i Estland, sade Ulf Nyberg och Lars Ryno Johansson från Leksands Sparbank som satsat 30000 kronor. Lions har givit 5000 kronor, landstinget 20000 kronor och från en maskintillverkare har eleverna fått både pengar och verktyg till ett värde av 25000 kronor. Lokala företag har skänkt material och utrustning. Elevernas respektive församlingar har också givit ett bidrag, allt för att göra arbetet för barnen i Estland möjligt att genomföra.

Eleverna själva behöver bara betala lite av den mat de äter under resan.

Ett av uterummen ligger redan packat och klart för resan till Viljandi och snart ska det stå på plats till glädje för barnen som behöver en mer positiv och läkande miljö.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons