Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever gör ett tungt jobb

Annons

Eleverna på byggprogrammet på Stiernhööksgymnasiet gör ett av sitt största och tyngsta jobb med betongblocken till Persborgs brygga.

- Utan elevernas fantastiska insats hade hela projektet gått betydligt långsammare, säger Lars Spåman, projektledare i Sjurbergs byalag.

Totalt 36 betongblock, varav de största väger två ton styck och det går åt 24 kubikmeter betong för att gjuta alla block. Blocken i sin tur placeras i armerade stålkorgar, ett arbete som är ett av det mest omfattade eleverna på byggprogrammet gjort.

- Det här är ett av de större jobben vi gjort överhuvud taget och det största för de här eleverna, säger Kjell Djäken och Nils Åke Holmberg, lärare på byggprogrammet.

- Eleverna gör ett fantastiskt jobb och är till otrolig hjälp för oss i byalaget. Utan dem hade vi aldrig haft chans att arbeta så fort med projektet, anser Lars Spåman, projektledare i Sjurbergs byalag.

Blocken blir väggelement, de pelare som tar byggnationen upp från bottenplattan under vattnet och upp över vattenytan.

Arbetet görs i sex omgångar och Sjurbergs byalag ansvarar för transporten av blocken från skolan till stranden vid Persborg.

- Målet är att komma upp över vattennivån och vi kanske river av isen från bottenplattan för att kunna börja jobba så fort som möjligt. Därefter kan vi fortsätta arbeta hela året, säger Lars Spåman.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons