Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever får mer inflytande

Annons

Nu är det klart.

Eleverna på Martin Koch-gymnasiet får mer makt från och med höstterminen.

Förra veckan presenterade skolledningen den nya organisationen med en skolstyrelse med elevmajoritet och det är redan flera elever som har visat intresse för att ingå i den.

- Vi kommer att börja med att hålla en demokratikurs för de elever som vill ingå i styrelsen och vi har redan fått in flera intresseanmälningar, säger rektor Ingrid Elmgren.

Tidningen skrev tidigare i våras om att barn- och utbildningsnämnden beslutat om att backa upp arbetet med en lokal skolstyrelse där eleverna har majoritet.

Under våren har skolledningen och elevrådet på Martin Koch-gymnasiet arbetat fram en plan för hur den nya organisationen ska se ut och i förra veckan var det dags att presentera det färdiga resultatet för eleverna.

- Vi har MBL-förhandlat med personalen och rådgjort med eleverna och i förra veckan var alla detaljer klara. Vi kommer att bilda en styrelse redan vid terminsstarten i höst och jag tror faktiskt att vi blir första skolan i Dalarna som kommer att ha skolstyrelse med elevmajoritet, säger Ingrid Elmgren.

Tidigare har elevernas medbestämmande begränsats till att representanter från elevrådet har deltagit i skolkonferensen som äger rum en gång varannan månad.

En synpunkt emot den typen av organisation är att många av elevernas åsikter kan falla bort innan de har nått så långt upp som till skolkonferensen.

Isa Pettersson, elevrådets ordförande på Martin Koch sade tidigare till tidningen att hon trodde på större elevinflytande och mer demokrati i och med den nya organisationen och hon får medhåll av Ingrid Elmgren.

- Det står i skollagen, läroplanen och arbetsmiljöplanen att eleverna ska ha inflytande över sin arbetsplats. Jag tror att den här styrelsen krävs för att vi överhuvudtaget ska kunna uppfylla dessa krav, säger hon.

Den lokala skolstyrelsen kommer att sammanträffas en gång varannan vecka och beslutar i ärenden som delegeras från barn- och utbildningsnämnden och från skolledningen.

Bland annat kommer det att röra sig om ärenden som gäller skolmiljön, friskvårdsaktiviteter, temadagar, utbud av program, kurser och individuella val, schemaläggning, marknadsföring och utvärdering av skolans verksamhet.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons