Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieelever bli sommarskolelärare

Annons

I år har kommunen avsatt 880 000 kronor till feriearbeten. De räcker till 187 feriarbeten som ska lotta ut bland gymnasieungdomar som prioriteras.

De jobb som erbjuds ska vara inom bristyrken. Detta för att låta ungdomarna prova på och sedan förhoppningsvis tycka det är ett bra yrke att satsa på. Det innebär att merparten av feriearbetena blir inom vård och omsorg.

Men en grupp på nio gymnasie-elever ska enligt ett förslag få bli lärare för en sommarskola som kommunen vill starta. Och det finns behov av en sådan. De senaste två åren har cirka 75 elever gått ut åttonde klass utan godkända betyg i svenska, engelska och mattematik. Ett 25-tal brukar kunna reparera det i nian så att de blir behöriga att söka till gymnasiet.

Men resterande elever gör det inte och en två veckors sommarskola skulle kunna hjälpa dem och få dem mer motiverade att läsa är det tänkt. Kommunen tror att 25 elever kommer att nappa på erbjudandet.

Enligt upplägget ska sommarskolan bedrivas två veckor under senare delen av sommarlovet i små grupper om två till tre elever per handledare. Och handledare blir just de nio gymnasieeleverna som i sin tur har stöd av tre lärare.

Dessa gymnasieelever ska få 60 kronor i timmen för sitt jobb. Det är något mer än övriga feriearbetande ungdomar får. De får 42 kronor i timmen om de är 16 år, 47 kronor i timmen om de är 17 år och 52 kronor i timmen får 18-åringarna.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons