Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasiechefen: "De känner sig förlöjligade"

Annons

Berätta om dina erfarenheter av elevdemokrati!

Enligt uppgift rör det sig om två ställen i filmen där publiken skrattar. På slutet när filmarna gör en "frysning" av rektorns ansikte. Och att de avbryter en sekvens i filmen och förklarar ordet "jalusi" när skolsköterskan pratar om arbetsmiljö.

- Det är min uppgift som chef att ta hand om arbetsmiljöärenden. Om någon som arbetar här, elev eller personal, inte känner sig trygg är det min skyldighet att diskutera det. Oberoende av vem det är som gör anmälan måste jag agera.

Nu ska frågan behandlas i samverkansgruppen och filmen diskuteras på en skolkonferens den 27 maj.

- Min förhoppning är att vi ska en hitta en lösning. På skolkonferensen ska vi ha en diskussion om vad trevnad, tolerans och hänsyn betyder. Och om vi tycker att vi har nått det och vad vi kan göra för att bli bättre utifrån den kritik som finns. Jag ser positivt på filmen och jag tror att flickorna vill visa filmen för att förändra till det bättre för kommande generationer på skolan.

På vilket sätt är då filmen kränkande?

- Jag har inte fått den skriftliga anmälan ännu, men jag tror att det handlar om på det sätt som filmen är klippt.

Hur kommer det sig att delar ur skolledningen anmäler filmen trots att de förhandsgranskat den och godkänt visningen?

- De tog upp det här på onsdagens arbetsplatsträff eftersom de mådde dåligt och det är inte lätt att veta innan hur man kommer att reagera efteråt.

Kränker inte skolledningen eleverna genom att agera så här?

- Nej, det tycker jag inte. Vi måste som ledning kunna ta kritik men vi måste få möjlighet att diskutera det under sansade former.

Vilken lagparagraf lutar man sig mot när det här blir ett arbets-miljöärende?

- Det vet jag inte på rak arm, men vi har tolkat det så att när en person anmäler ett arbetsmiljöärende så ska det diskuteras i samverkansgruppen.

På torsdag ska skolnämnden titta på filmen. Varför?

- Min gissning är att de blev nyfikna efter att ha sett artikeln i Falu Kuriren häromveckan.

Fotnot: Rektor Anna-Lena Johnson har valt att inte kommentera och skolsköterskan Louise Johansson har tidningen sökt men inte fått tag på.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons