Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gyllene verk fullbordat

Annons

Från idé till skiss till färdig skulptur. Konstnärerna Tomas Hellström, Backa, som ritat och Mats Fällman, Furudal, som byggt, kan äntligen njuta av sin skapelse. De träffades i går vid skulpturen där guldet glimmade i solskenet.

Fast den är klar diskuterade de och kommenterade en och annan detalj. Något som förbryllar folk är att spelmännen inte har några stråkar?

- Man behöver inte tala om allt. Sådant får man tänka sig, säger Tomas.

Från onsdag till fredag jobbade Mats med guldet som lades på fiolerna och dräkterna. Klockan tio fredag kväll kunde Mats lämna skyliften.

- Hela onsdagen putsade jag med stålull. Torsdagen målade jag en guldgrund. Fredag lades guldet på. Det var knepigt med alla vinklar och vrår. Jag hade tur med vädret. Det måste var torrt, säger Mats.

Han beskriver arbetet med tusenkonstnärsmästaren Tomas Hellström som underbart och stimulerande. Men arbetet har också varit känsloladdat och ångestfullt.

- Efter invigningen i september 2000 kändes det konstigt att det var klart. Figurerna var ju mina vänner. Jag var så utmattad att jag sov ett helt dygn. Och i fredgas när jag åkte upp i skyliften var det kul att träffa dem igen. Men jag är nöjd med mitt arbete och jag hoppas att många får glädje av mitt och Tomas verk.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons