Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gyllene moské i Samarra återuppförs

Annons

Iraks regering och FN-organisationen Unesco skrev på söndagen under ett avtal om att al-Askari-moskén i Samarra ska återuppbyggas.

Den shiamuslimska helgedomen med en välkänd gyllene kupol har totalförstörts genom flera bombattentat. Dåden bottnar i de motsättningar mellan sunni- och shiamuslimer som skakar dagens Irak, och attentaten har i sig drivit på våldsspiralen.

Staden Samarra finns med på Unescos världsarvslista.

Byggarbetena ska inledas "snart", heter det, med reservation för att säkerhetsläget i Samarra måste vara tillfredsställande för att bygget ska gå att genomföra.

Den första byggfasen beräknas ta tio månader. En talesman för Iraks regering beräknar kostnaderna till 8,4 milljoner USA-dollar. Irak och FN ska gemensamt står för notan.

För shiaislams majoritetsinriktning är helgedomen en av de allra viktigaste. Den är knuten till den tolfte imamen _ den tolfte i ordningen av rättmätiga ledare för islam efter profeten Muhammed, enligt det shiitiska synsättet _ och denne imam är en messiasgestalt som enligt de troende en dag ska återvända.

Även den tionde och den elfte imamen har anknytning till helgedomen. De gravsattes där efter sin död, på 800-talet enligt kristen tideräkning.

TT

Mer läsning

Annons