Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustav hittade rätt luftströmmar för sitt modellflygplan

Annons

Det blåste något men solen sken när ett tjugofemtal flygare tävlade med sina modellplan. Termiken var stundtals lite kraftig och ett par plan försvann bort över bergen.

Tävlingen kallas för Gagnefs-träffen eller lilla Friflygcupen och lockar många juniorer. Från början skulle det ha flugits under lördagen men vädret var för dåligt och söndagen fick utnyttjas. Från Gagnefs flygklubb deltog juniorerna Elias Eriksson och Simon Eriksson.

Det hela går ut på att hitta rätt termik, uppåtgående luftströmmar, vid starten. En som var skicklig på det var yngste deltagaren Gustav Svanström, 11 år, från Viggen i Borlänge som vann sin klass F1H.

Hittar man inte den uppåtgående strömmen blir det en snabb landning. Väl uppe ska modellen flyga i nittio sekunder. En timer löser sedan ut och planet landar. De plan som kom bort hade med andra ord fel på timern och stannade inte som tänkt.

Gagnefs Flygklubb, sektionen för modellflyg, var värdar. De ställde också upp med totalt nio tävlingsentusiaster. Övriga tävlande kom från Borlänge, Örebro, Uppsala och Stockholm.

Janne Forsman, modellflygsektionen, var mycket nöjd med dagen och tackar speciellt de bönder som upplåter åkermark vid Gagnefs kyrka och skola.

Mer läsning

Annons