Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf Högberg

Annons

Barnläkaren Gustaf Högberg, Borlänge, har som tidigare meddelats avlidit 86 år gammal. Ingrid Thor beskrev i sin minnesruna Gustafs bakgrund. Jag samarbetade som barnläkare i många år med Gustaf och vill bifoga några ord.

Det som mest utmärkte Gustaf var den värme, spontanitet och entusiasm han utstrålade och som ingen kunde undgå att påverkas av men också hans engagemang i sin livsuppgift. Både barn och föräldrar kände att han verkligen brydde sig. Han såg när barnets symptom hade sin förklaring i föräldrarnas problem. Han upptäckte mammors depressioner långt innan det började skrivas om detta, och han tog hand också om dem. Det var lika ovanligt på den tiden som det fortfarande är att en specialistutbildad barnläkare arbetade med denna helhetssyn.

Gustafs socialmedicinska intresse hade sin grund i en ständigt närvarande medkänsla med de svagaste i samhället, inte bara barnen utan också missbrukare och andra socialt och ekonomiskt pressade människor, på senare år även gömda flyktingar. Han förde envetet deras talan i sina många kontakter med politiker och utvecklade ett samarbete med socialtjänst och skola som ledde till många framgångsrika projekt. På 60-talet ledde han t.ex. själv "anti-sniffargäng" med ungdomar på glid.

Jag hade den stora glädjen och förmånen att som barnläkare få samarbeta med Gustaf sedan jag kom till Borlänge i slutet av 60-talet. Redan då hade han planer på en särskild mottagning för ungdomar, där de kunde få hjälp med alla typer av problem. Jag och min hustru Britta, som är barn- och ungdomspsykolog, tände snabbt på idén, liksom skolsköterskan Gull-Maj Bergkvist.

Med Gustaf som entusiastisk primus motor planerade och startade vi 1970 Sveriges första fristående ungdomsmottagning med ekonomiskt stöd från kommun och landsting. Vårt informella sätt att samarbeta med ungdomarna kom att stå modell för alla de hundratals mottagningar som tillkommit sedan dess.

För bara några år sedan fick Gustaf mottaga ett välförtjänt hederspris av Föreningen för Sveriges ungdomsmottagningar.

In i det sista hävdade Gustaf behovet av ett långsiktigt förebyggande hälsotänkande. Han föreslog att man till Borlänge skulle lokalisera ett "socialmedicinskt konsekvensutredningsinstitut". Där skulle man utveckla metoder för att mäta hur olika beslut i samhället påverkar barn och ungdomar - helt i enlighet med FN:s barnkonvention. Något för Borlänges politiker - många sannolikt hans gamla patienter - att arbeta för, tycker också jag.

Vi kommer också att minnas Gustaf som den omtänksamme vännen och den glade sällskapsbrodern.Han hade barnasinnet kvar hela sitt liv och dessutom skådespelartalanger och sångröst.

För barnen på dagis brukade han spela upp sitt dramatiska paradnummer "Tuppen i hönsgården", en satirisk pastisch på doktorn som går ronden. Det numret och många andra bjöd han också gärna sina vänner på vid improviserade föreställningar som gäst eller som värd i sitt vackra hem. Han vann allas hjärtan med sin spontana livsglädje.

BERNDT ECKERBERG

Mer läsning

Annons