Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf från Dalbyn donerade elva miljoner

Annons

- Gustaf Mattsson ringde oss för att fråga om vår organisation och hur den var uppbyggd. Han led själv av Parkinsons sjukdom och jag föreslog att han skulle komma till Uppsala och låta sig undersökas. Det ville han inte.

- Eftersom jag antog att han var mycket ensam, ringde jag honom ibland vid till exempel högtider som påsk och jul. Han levde ensligt i skogen i Dalbyn. Han var civilingenjör och arbetade i Eskilstuna, men flyttade till sin mors gård i Dalbyn när han blev äldre.

Hillevi Engbrant anade aldrig, trots många samtal genom åren, att Gustaf var så rik. Det var aldrig tal om att ge något bidrag. I samband med att Gustaf Mattsson avled och bouppteckningen blev klar besökte Hillevi Engbrant skogsbrukaren Gustaf Mattssons hem i Dalbyn.

- Han har levt i misär. Han sov på en tältsäng, åt på tidningspapper. Han unnade sig ingenting. Han var en enstöring men i hans hus fanns mängder av fransk litteratur.

På Hjärnfonden i Uppsala har personalen varit i det närmaste chockad, överraskad och jublande glad. Pengarna får stor betydelse i det kommande forskningsarbetet.

Som minne av Gustaf finns en liten målad trädosa från hans hem på Hjärnfondens kontor i Uppsala.

- Det är helt enormt. Detta är den största donation vi fått och det räcker till jättemycket forskning. För oss är detta en total överraskning. Gustafs släkt visste ingenting om hans förmögenhet. Pengarna hade Gustaf till stor del tjänat ihop genom kloka aktieplaceringar.

Hjärnfonden ärver också Gustafs hus och lösöre. Det innebär att donationen totalt omfattar cirka 13 miljoner kronor.

- Vi är så fantastiskt tacksamma och även vår styrelseordförande Kjell-Olof Feldt är naturligtvis väldigt glad. Vi har våra bästa givare i Dalarna och Siljansbygden. Vi är mycket tacksamma över att de tänker på oss, säger Hillevi Engbrant.

Gustaf Mattsson avled i mars, 87 år gammal. Han skulle fyllt 88 år på torsdag 14 december, den dag Hjärnfonden delar ut sina stipendier.

I år kan Hjärnfonden dela ut den största summan någonsin i stipendier, nio miljoner, och detta tack vare en ensam man i skogen i Dalbyn.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons