Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gusmao Östtimors nye regeringschef

Annons

Den förre gerillaledaren Xanana Gusmao svors på onsdagen in som Östtimors premiärminister och lovade att ena landet. Men det tidigare regeringspartiet Fretilin bojkottade ceremonin.

Gusmao, av många vördad som en frihetshjälte, och hans nya regering övertar ledningen för ett utfattigt land som i över ett år plågats av spänningar och politisk oro efter blodiga oroligheter i huvudstaden Dili.

I ett tal efteråt lovade den nye regeringschefen också att reformera den forna portugisiska kolonin.

Förre utrikesministern José Luis Guterres, medlem av den utbrytargrupp inom Fretilin som stödde Gusmao under valkampen, utsågs till vice premiärminister.

Ramos-Horta utsåg i måndags Gusmao till regeringsbildare sedan parlamentsvalet den 30 juni slutat närmast i dödläge. Gusmaos koalition har 37 av de 65 platserna i parlamentet.

Fretilin fick flest röster i valet men uppnådde inte den absoluta majoritet som krävdes för att kunna regera. Partiet vidhåller dock att det borde ha fått bilda regering och överväger att ta Ramos-Hortas beslut till domstol.

När beslutet meddelades bröt oro ut i Dili och flera andra samhällen i det lilla landet. Upprörda ungdomar kastade sten, byggde barrikader och stack byggnader i brand i protest, men den internationella fredsstyrkan och FN-poliserna i landet lyckades dämpa kravallerna.

TT

Mer läsning

Annons