Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guns liv har präglats av musik och sång

Annons

Gun Strömberg har inte bara ett långt liv bakom sig utan också ett rikt liv, som främst präglats av musik. Maken hette Georg Strömberg och det var han som 1922 startade Borlänge orkesterförening, som namnet är i dag, och var dess dirigent i 32 år.

Intensiva repetitioner gjorde att herrn i huset stundom var borta litet mycket hemifrån - här gjorde Gun Strömberg en husmorsinsats av gammaldags snitt - ett offer för musiken. Hon fick också vara värdinna av och till när gästartister kom till Borlänge och skulle tas om hand efter konserterna.

Själv har Gun ägnat sig åt sång i många former. Hon har tillhört KFUM:s damkör i Kvarnsveden, kyrkokören där och Borlänge husmodersförenings sångkör. Hon har dessutom varit aktiv lotta, när kris- och krigstid rådde, och därutöver har hon deltagit i syföreningsarbete, dels inom KFUM, dels inom Svenska kyrkan.

Gun Strömberg är född på bruket, när Domnarvets järnverk var ungt och fick en snabb utveckling. Hon och Georg gifte sig 1923 och Forssa och Östermalm var bostadsadresser innan makarna flyttade till Kvarnsveden, där de kom att stanna. Här mötte en annan storindustri, som raskt kom att dominera samhället.

Gun Strömbergs yrkesverksamma liv handla- de om att vara telefonist vid gamla Borlänge telegrafstation. Den låg vid Sveatorget en trappa upp, där Tyllströms skor då höll till.

Att vara telefonist var ett grannlaga arbete med stor disciplin i kulissen. Tjänsterna vid telefonborden försvann i början på fyrtiotalet, när "petmojen" kom.

Gun Strömberg har alltid haft ett gott humör och alltid varit nyfiken på tillvaron. Hon har sett ett ungt Borlänge ta form via sina starka industrier och sin köpenskap, hon följer fortfarande med i skeendet.

När dagen är slut för de flesta, brukar Gun Strömberg gärna sätta på sin radio och på sistone är det Karlavagnen som lockar till lyssnande.

Av och till brukar hon ringa till sina vänner - det är alltid lika skönt att höra deras röst i sen timma.

INGRID THOR

Mer läsning

Annons