Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnel får inte jobba kvar

Annons

Trots en låg lön är Gunnel nöjd med jobbet.

Det ger henne 1000 kronor mer per månad än aktivitetsbidraget, hon har 33 dagars semester med semesterlöneersättning, och har rätt att använda någratimmar per vecka till att söka jobb.

Men eftersom den borgerliga regeringen har beslutat att avskaffaplusjobben ogiltigförklaras Gunnels kontrakt.

-Jag gick ur Moderata samlingspartiet redan 2005 då jag fick höra om partiets nya arbetsmarknadspolitik, säger Gunnel Waernér som känner sig orättvist behandlad av den nya regeringen.

Gunnel Waernér såg fram emot att viga sina sista år i arbetslivet åt vården. Hon är ekonom i grunden, men trivs utmärkt med jobbet som vårdbiträde.

- Jag såg det som ett fantastiskt sätt att gå ur arbetslivet med självkänslan i behåll, säger hon.

Men så skulle det inte bli. För en tid sedan blev hon uppringd av sin handläggare på arbetsförmedlingen som meddelade Gunnel att henneskontrakt hade brutits eftersom regeringen har beslutat att alla plusjobb ska avslutas efter två år.

- Hon sa till mig att hon under sina 30 år på arbetsförmedlingen aldrig hade varit med om något liknande.

När Gunnel tvingas lämna jobbet den 30 juni 2008 har hon fortfarande20 månader kvar till pension och under den tiden är chansernaatt få ett nytt jobb försumbara, enligt Gunnel.

- Jag ringde en tjänsteman på arbetsmarknadsdepartementet som sa att jag har rätt att stämpla när plusjobbet slutar. Men det stämmer inte.

-När jag talade om det för honom blev det tyst i luren och han bad att få återkomma.

Gunnel Waernértycker det är märkligt att en tjänsteman påarbetsmarknadsdepartementet inte kan reglerna. Efter påstötningar fick Gunnel en ny kontakt med tjänstemannen. Han berättade då att aktivitetsgarantin ska försvinna, men att man arbetar på en ny variant, nu med 65-procentig ersättning.

I Hedemora finns fem plusjobbare som är äldre än 60 år.

Medtanke på detta torde antalet plusjobbare i landet vara försvinnande litet menar Gunnel och de kan knappast tära på statskassan.

- Jag är benägen att tro att regeringen tar bort plusjobben enkom för att det var en socialdemokratisk idé, säger Gunnel Waernér som harskrivit ett brev i protest till arbetsmarknadsminister Sven-OttoLittorin.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons