Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar sitter och trivs

Annons

Gunnar fyller 85 år och skämtar om att det är dags att ljuga om sin ålder.

- Gammal har jag aldrig känt mig, bara lite drygt 16 år, konstaterar han.

Ett komplicerat benbrott gjorde att Gunnar Eriksson nyligen fick tillbringa fyra månader på sjukhuset, men nu är han hemma igen och njuter av friden i Kyrkbyn i Svärdsjö.

Han är född i Gårdvik, men när Gunnar Eriksson ville tillbaka till hembygden förvandlade han det gamla fritidshuset till året-runt-bostad.

- Jag längtade hem, säger Gunnar.

Innan dess hade han dock hunnit se mycket av världen. Strax före andra världskriget utbildade sig Gunnar till radiotelegrafist. Han fick tjänst som flygradiotelegrafist hos ABA, före detta SAS, och utbildade sig även till navigatör.

Åren 1945-1947 lånades en ABA-besättning ut till Nordiskt Missionsflyg, med Carl Gustav von Rosen som kapten vid de första flygningarna.

De resorna gick till ställen som Madagaskar, Kongo, Indien och Hongkong, där missionärer kunde behöva hjälp med transport.

Senare, mellan 1950-1954 provflög han och levererade Saab:s Scandia flygplan, fick göra allt från värmeprov i Sudan och föra plan till Brasilien.

Efter 5 000 flygtimmar landade Gunnar Eriksson år 1954 och tog över faderns trävarubutik inne i Falun.

Som gammal telegrafist har Gunnar Eriksson dagligen hållit kontakt med radioamatörer över hela världen, men nu har en kabel gått av och han har slutat sända. Som de flesta tekniker är han dock intresserad av utvecklingen och han hänger med genom att läsa en böcker och tidskrifter.

Han är en känd profil i Svärdsjö och var tidigare ordförande i Sveriges Pensionärsförbund (SPF) i Svärdsjö-Enviken.

Sin födelsedag kommer Gunnar att fira i hemmet med de tre barnen och tre barnbarnen.

Men precis så stod det i tidningen redan när han fyllde 80 år. Då kom 90 gratulanter.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons