Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar hyr ut kaniner

Annons

- Kaninen är lika sällskaplig som en katt, och på det här sättet hoppas jag slippa se kvarlämnade sommarkatter, förklarar Gunnar.

Det är han inte ensam om. Flera av medlemmarna i Dalarnas kaninavelsförening hyr numera ut kaniner till familjer under sommarvistelsen på landet.

- Jag har redan hyrt ut fem stycken, men jag har några fler som passar att hyra ut, säger Gunnar.

Han tar två hundra kronor i hyra och ger den som återlämnar ett välskött djur en slant tillbaka. Den som misskött sin kanin får höra det och är inte välkommen tillbaka nästa år.

Gunnar är fyllda 69 år och har hållit på med kaniner i 43 år. Han är veteran i Dalarnas kaninavelsförening och fått många priser för sina fina djur.

- Min första kanin köpte jag för fem kronor av några barn som drog omkring honom på en spark, berättar Gunnar.

Det var mycket pengar på den tiden, men han led med kaninen och betalade för att få slut på eländet. Vad han inte visste då var att den skulle komma att prägla hela hans fortsatta liv.

- Jag köpte en partner och snart hade de fått tillökning i familjen, minns Gunnar.

På den vägen har det fortsatt, med favoritrasen vit lant, fransk vädur och bourgogne hermelin. Priset för en öronmärkt kanin med stamtavla ligger i dag på mellan 200 och 500 kronor. Hermelinen är minst och väger som vuxen bara drygt ett kilo, medan den franska väduren är störst och kommer upp i fem kilo.

Gunnar har för dagen ett 40-tal kaniner, som han ägnar det mesta av sin tid som pensionär. Ingen kan ta miste på hur underbara han tycker de är att pyssla med.

- Jag säger som jag alltid har sagt. Det är med kaniner som med knark. Har man börjat går det inte att sluta.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons