Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar Håkansson: Jag kommer att agera med protestlistor

Annons

När Gunnar Håkansson tagit del av vad som är på gång, kontaktade han en av ordinarie ledamöterna i socialnämnden.

- Jag skräms av ärendets hantering. Först vid sammanträdet fick ledamöterna ta del av förslaget, som visades på en over head-bild.

Gunnar Håkansson poängterar gång på gång att en ordentlig konsekvensutredning måste göras, innan beslutet tas.

- Mitt intryck är att förslaget bygger på antaganden. Till exempel att minska antalet vårdplatser. Jag vet av egen erfarenhet att vårdbehovet är stort. Det behövdes två hjärnblödningar och två halva dygn på köksgolvet innan min mor fick en plats i boendet.

- Vad jag vet så skriker man efter möjligheten att få in anhöriga på särskilt boende, för att de äldre ska få den trygghet och omvårdnad de gjort sig förtjänta av.

Gunnar Håkansson ställer sig också frågande till förslagen att de boende i Slipstenen ska flytta till ett nytt demensboende i Orsagården. Likaså att Solgläntan i Lillåhem läggs i malpåse.

- Vad jag förstår kommer man att stå med tomma lokaler i Slipstenen och de dementa, som redan är oroliga, kommer att oroas än mer när de flyttas från det hem där de har rotat sig.

- Det är också underligt att man bygger upp Solgläntan igen, för att sedan lägga en helt ny byggnad i malpåse. De säger att gruppboendet vid Ivar Kistis ska flyttas, men de talar inte om vart.

Gunnar Håkansson har en längre tid följt hur de anställda arbetar på Orsagården.

- Jag förstår inte hur de ska orka med arbetet om antalet anställda minskas med 17 personer. Redan nu har de i några månader gått på "söndagsbemanning" hela veckorna.

- En annan fundering är vart de 24 boende hamnar när antalet vårdplatser minskas? I princip blir det så att människor i behov av särskilt boende får sitta kvar hemma. I förlängningen gör det en ökad arbetsbelastning för både anhöriga och hemtjänsten.

Gunnar Håkansson konstaterar att han kommer att kämpa mot indragningarna på alla de sätt han kan.

- Redan nu har jag bestämt mig för att lägga ut protestlistor. Jag anser att det finns andra saker i kommunen att spara pengar på. Till exempel Dalagatan 1 och Näringslivskontoret. Sedan måste man ju konstatera, som alltid, när det gäller besparingar inom vården. Det skärs aldrig i toppen.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons