Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar, 92 år, motionerar varje dag

Annons

Gunnar är född i Orrsta i Stora Skedvi, ett stycke bort på andra sidan Dalälven från där han bor i Fäggeby.

Till Fäggeby återvände han för drygt 20 år sedan från att ha bott i Västerås, Ramnäs och Arboga. Han har ägt motell i Arboga och drivit en matservering i Ramnäs tillsammans med hustrun Ingegerd.

Gunnar bor ensam då hustrun Ingegerd vårdas på sjukhem i Säter. De har varit gifta i drygt 60 år och fyra barn som bor på olika orter i landet. Gunnar är pigg till både kropp och själ och klarar sig själv med de dagliga sysslorna. Varje dag sätter sig Gunnar på testcykeln och trampar för att hålla sig i form. Tillsammans med hunden Dino blir det också korta promenader varje dag.

När Gunnar var 12-13 år fick han arbete som dräng hos en bonde. I mitten av 1930-talet fick han arbete till sjöss bland annat som kockelev.

- 1935 gick jag ut på sjön och mönstrade på båten Dagny som gick bland annat på Stettin, Gdansk och Lübeck, berättar han.

Efter en tid mönstrade han på en annan båt och det bar i väg längre ut över de stora haven till Amerika och Japan bland annat. Han jobbade på tre olika båtar innan 1940 gav upp sjömansjobbet.

Han har sedan jobbat med olika saker och bott på olika orter. Gruvjobb i Håksbergs gruva, arbete i Domnarvets järnverk och Grycksbo pappersbruk. I Grycksbo byggde han även sig en villa. I Ramnäs drev han en grill och konditori, jobbade på byggen och var bland annat med och byggde polishuset i Västerås.

Han blev känd som Sveriges första dagisfarfar. Han berättar att han blev arbetslös och anmälde sig till arbetsförmedlingen i Västerås. Han och två andra män började jobba på dagis, de andra två gav upp efter två veckor, men Gunnar fortsatte jobba som dagisfarfar.

Det blev så uppmärksammat att till och med ett tv-team från Japan kom på besök och spelade in en film för japansk tv.

Födelsedagen firar Gunnar tillsammans med släkt och vänner.

KATARINA NORMAN

Mer läsning

Annons