Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunilla "uttagen" till OS

Annons

- Jag bor visserligen i Falun numera, men jag räknar mig som limabo, där har jag mina rötter. Och jag vårdar min Limadialekt, ser till så att barnen lär sig åtminstone förstå Limamål då de hälsar på hos mormor och morfar i Sörnäs, säger Gunilla.

Vinterns OS blir de tredje raka för Gunilla. 1994 i Lillehammer var hon ansvarig ledare för de svenska skidskyttedamerna. I Nagano 1998, liksom i år i Salt Lake City, är hon TV-kommentator i skidskytte.

- Det är otroligt roligt. Tänk vilken förmån att på det här viset få följa den sport jag brinner för och förmedla mitt kunnande till tv-tittarna, säger Gunilla.

Gunilla har tidigare varit aktiv i skidskytte. Hon har både SM-guld 1984 och SM-silver 1982 hemma i prisskåpet. Men hon slutade tidigt, redan som 20-åring.

- Det ångrar jag i dag, nu får jag aldrig veta hur långt jag hade kunnat komma. Men att jag slutade då berodde på problem med ett knä, säger Gunilla, som i dag håller flåset uppe med ett par-tre träningspass i veckan..

Dagarna i Salt Lake Citys skidskyttestadion är definitivt inget vilohem för Gunilla, som ambitiöst går in för sin uppgift som kommentator.

- Varannan dag är det tävlingar, mellandagarna ägnar jag åt förberedelser för att vara riktigt påläst. Tävlingsdagarna åker jag alltid banan, pratar med de intressantaste ledarna och vallningsexperterna före starten. Vid inskjutningen är jag på vallen med egen kikare för att se hur det ser ut. Sedan är det direktsändning, Men jag hoppas att det ska bli tid över för att i alla fall se skidtävlingarna, någon ishockeymatch och eventuellt curling, berättar Gunilla.

När det gäller skidskyttarnas stora medaljhopp Magdalena Forsberg tror Gunilla att Magda ska kunna ta tre medaljer, varav minst ett guld. Och Gunilla, liksom hela svenska folket, hoppas att Magdalena ska få kröna sin karriär med ett OS-guld. Gunilla räknar också med OS-guld till Per Elofsson, som hon utnämner till den största av svenska guldfavoriter.

I tre veckor blir Gunilla borta på OS. När hon kommer hem är det i stort sett bara att ladda om batterierna och valla skidorna. Första söndagen i mars ska hon åka sitt första riktiga Vasalopp - som skidande tv-reporter.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons