Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunde - nya dragloket

Annons

- Det kommer att krävas mycket jobb, och för att inte behöva resa bort för mycket tid så lutar det åt att familjen måste dra sig till Göteborg, säger Gunde.

Han jämför med OS i Calgary, när han förberedde sig in i minsta detalj.

- Det var extrema förberedelser. Men jag sade till mig själv: Även om det inte funkar ska i alla fall jag ha gjort allt som jag kunnat. Jag resonerar lika nu. Jag ska i alla fall göra allt jag kan för att rädda Bingolotto.

Gunde anser att det skulle vara en mindre katastrof om Bingolotto skulle försvinna:

- Bingolotto och dess försäljning har inneburit väldigt mycket för idrotten, speciellt för ungdoms-idrotten. Jag ser det här som en chans att ge tillbaka lite till idrottsrörelsen, som gett mig så oerhört mycket.

Bingolotto har tappat många tittare de senaste åren. Är du inte rädd för att ta över ett sjunkande skepp?

- Jag har försökt att göra en riskbedömning. Det är definitivt det största skeppet jag satt mig i.

- Det var lika när jag drog i gång projektet med Lokstallarna i Vansbro. Många gav mig rådet att inte dra på mig de enorma kostnaderna. Men jag löd inte det rådet, och det visade sig att det funkade ändå. Även den här gången ter det sig kanske lite omöjligt. Men jag har inte planerat för något misslyckande. Jag tycker snarare att det ska bli väldigt intressant.

Tackade du ja direkt?

- Nej, absolut inte. Jag har noga övervägt detta, även om tiden har varit kortare än vanligt.

- Jag fick erbjudandet för några veckor sedan. Jag är medveten om att det inte kommer att räcka med att jag blir programledare. Det krävs många förändringar, och det beror på väldigt många andra. Man måste veta vad de som köper lotter vill ha. Den världsbilden har jag inte än.

Får du betalt per såld bingolott?

- De praktiska frågorna får TV4 svara på.

Gunde har precis dragit i gång individ- och ledarutvecklingen i Lokstallarna igen, efter ett sabbatsår.

- Tyvärr kommer jag inte att kunna köra vidare med Lokstallarna i den omfattningen jag tänkt mig. Timingen var inte optimal, och det är jättesynd. Men ett sådant här erbjudande dyker inte upp fler gånger, och Lokstallarna står kvar. Jag har insett att jag måste lägga krutet på Bingolotto om det ska lyckas. Vad vi ska göra med Lokstallarna så länge vet jag inte än.

Har du själv spelat Bingolotto?

- Jadå, jag har till och med spelat med Loket några gånger när jag var programledare för Fångarna på Fortet. De senaste veckorna har jag följt sändningarna i detalj.

Anders Knave, TV4:s underhållningschef, anser att Bingolotto behöver en nytändning och en starkare koppling till föreningslivet:

- Det kommer Gunde att klara galant. Ingen kan bestiga berg som Gunde. Han är målmedveten, han har energi, han har en klockren koppling till idrottsrörelsen och inser vikten av att ungdomsidrotten får stöd. Han har med framgång lett program tidigare som byggt på spontanitet. Vi insåg snabbt att det inte fanns någon som var bättre lämpad än Gunde för att Bingolotto skulle få en nytändning, säger Knave.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons